Chemia winiarska

Pirosiarczyn do wina — zastosowanie

Pirosiarczyn potasu to środek chemiczny powszechnie stosowany między innymi podczas produkcji wina, miodu pitnego, soków, owoców i warzyw suszonych. Pirosiarczyn do wina stosuje się w kilku podstawowych przypadkach:

  • stabilizacji moszczu — aby pozbyć się dzikich drożdży, bakterii i drobnoustrojów,
  • stabilizacji młodego wina — pirosiarczyn potasu do wina młodego dodaje się, aby otrzymać półsłodki lub pół wytrawny trunek,
  • stabilizacji gotowego wina — w przypadku win lekkich pirosiarczyn potasu do wina dodaje się przed rozlaniem do butelek,
  • dezynfekcji sprzętu winiarskiego — jeśli chodzi o pirosiarczyn potasu, dezynfekcja tym środkiem jest bardzo skuteczna.

Pirosiarczyn potasu dezynfekcja

Pirosiarczyn potasu ma wszechstronne zastosowanie w winiarstwie nie tylko do stabilizacji wina, ale także czyszczenia sprzętu do wytwarzania i butelkowania. W przypadku takiej substancji chemicznej jak pirosiarczyn potasu dezynfekcja musi być przeprowadzona bardzo ostrożnie, ponieważ jest to środek silnie toksyczny. Butle, korki, butelki, wężyki to elementy, które można poddać działaniu, jakie powoduje pirosiarczyn potasu. Dezynfekcja tym środkiem powoduje eliminację drobnoustrojów, które osadzają się na ściankach i w zakamarkach sprzętu. Dzięki temu wino ma klarowny i jasno określony smak.

Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą chemii winiarskiej oraz innymi produktami potrzebnymi do profesjonalnej produkcji wina. W razie jakichkolwiek wątpliwości chętnie podpowiemy.