Filtry do wina

Filtry do wina

Jednym z ostatnich etapów produkcji wina jest klarowanie. Cel tego procesu to uzyskanie przejrzystego płynu i uniknięcie niepożądanych aromatów. Klarowanie wymaga dużej wiedzy oraz doświadczenia, ponieważ zdarza się, że powoduje niekorzystne zmiany. W świeżym winie znajdują się zarówno większe, jak i mniejsze cząstki owoców oraz drożdży, które powodują mętnienie. Usuwa się je przez filtr do wina. Niektórzy uważają, że w wyniku filtracji wino zostaje pozbawione korzystnych substancji. Jednak jej umiarkowane stosowanie jest całkowicie akceptowana w środowisku wytwórców wina. Do jej przeprowadzenia potrzebne są specjalne urządzenia.

Filtry do wina – rodzaje

Nasza firma wykonuje na zamówienie profesjonalne urządzenia do filtrowania wina, przeznaczone zarówno dla większych, jak i mniejszych producentów. Aktualna oferta obejmuje:

  • Bębnowe filtry próżniowe do oddzielania moszczu i osadów, o szybkości przetwarzania do 80 hektolitrów na godzinę.
  • Filtry do mikrofiltracji, eliminujące drożdże oraz zmniejszające ryzyko wtórnej fermentacji. Stosuje się je tuż przed rozlaniem wina do butelek.
  • Krzyżowe filtry do wina, umożliwiające całkowitą retencję stałych zawiesin.
  • Filtr do wina na ziemię okrzemkową, wykorzystujący naturalny środek filtracyjny.
  • Płytowy filtr do wina do każdego rodzaju filtracji.
  • Maszyny do flotacji, oddzielające zanieczyszczenia od moszczu i wina.
  • Prasy filtracyjne służące od odzyskiwania wina oraz moszczu z osadu.

W celu złożenia zamówienia lub pytań związanych z filtrami do wina prosimy o kontakt z naszymi specjalistami.