Kadzie do wina

Jednym z najważniejszych procesów w trakcie produkcji wina, przede wszystkim czerwonego i różowego, jest maceracja, czyli fermentacja wstępna. Aby ją przeprowadzić niezbędne są specjalne pojemniki fermentacyjne, tak zwane kadzie do wina, czyli duże, otwarte naczynia. Dawniej wykonywano je przeważnie z drewna, a z czasem zaczęto stosować także beton lub metal. Obecnie do produkowania kadzi używa się zwykle stali nierdzewnej, miedzi, ceramiki lub tworzyw sztucznych, jak plastik. Wymienione materiały są łatwe do czyszczenia, co podwyższa higieniczność całości procesu.

Kadzie do wina podczas procesu maceracji

Fermentacja wstępna polega na umieszczeniu owoców w wysokich kadziach, gdzie zostają lekko zgniecione oraz wystawione na działanie ciepła. Wyższa temperatura jest najbardziej istotnym elementem całego procesu, gdyż to właśnie ona powoduje wyodrębnienie fenoli ze skórek oraz innych części owocu. Maceracja to proces powolny, ponieważ musi nastąpić rozkład związków organicznych. W międzyczasie, podczas uwalniania dwutlenku węgla, skórki i inne części oddzielają się od moszczu, co nie jest pożądane na tym etapie. Dlatego konieczność stanowi ugniatanie owoców. Od intensywności tej czynności zależy poziom maceracji.

Gdzie kupić kadzie do wina?

W asortymencie naszego sklepu internetowego znajduje się szeroki wybór kadzi do wina o różnej pojemności, od 275 do nawet 750 litrów. Do każdej kadzi można zamówić odpowiednią pokrywę, kranik spustowy lub uszy do przenoszenia. Wszystkie produkty są wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.