Kadzie do wina

  • pokrywa do kadzi 700 l

    pokrywa do kadzi 700 l

    120,00 
    Dodaj do koszyka
  • pokrywa do kadzi 1000 l

    pokrywa do kadzi 1000 l

    230,00 
    Czytaj dalej
  • kadź maceracyjna 275 litrów

    kadź maceracyjna 275 litrów

    184,00 
    Dodaj do koszyka
  • pokrywa do kadzi 500 l

    pokrywa do kadzi 500 l

    90,00 
    Dodaj do koszyka
  • pokrywa do kadzi 750 l

    pokrywa do kadzi 750 l

    165,00 
    Dodaj do koszyka
  • kosz siatkowy Gitterbox 120x80x95 cm

    kosz siatkowy Gitterbox 120x80x95 cm

    570,00 
    Czytaj dalej
  • kosz siatkowy Gitterbox 120x100x95 cm

    kosz siatkowy Gitterbox 120x100x95 cm

    595,00 
    Czytaj dalej
  • wiadro plastikowe owalne 20 l - czerwone

    wiadro plastikowe owalne 20 l – czerwone

    29,99 
    Czytaj dalej
  • wiadro plastikowe okrągłe 16 l - czerwone

    wiadro plastikowe okrągłe 16 l – czerwone

    29,99 
    Czytaj dalej
  • wiadro plastikowe okrągłe 20 l - czerwone

    wiadro plastikowe okrągłe 20 l – czerwone

    35,00 
    Czytaj dalej
  • skrzynka do zbioru winogron 40 l - perforowane boki

    skrzynka do zbioru winogron 40 l – perforowane boki

    26,70 
    Czytaj dalej
  • skrzynka do zbioru winogron 40 l

    skrzynka do zbioru winogron 40 l

    31,99 
    Dodaj do koszyka

Kadzie do wina

Jednym z najważniejszych procesów w trakcie produkcji wina, przede wszystkim czerwonego i różowego, jest maceracja, czyli fermentacja wstępna. Aby ją przeprowadzić niezbędne są specjalne pojemniki fermentacyjne, tak zwane kadzie do wina, czyli duże, otwarte naczynia. Dawniej wykonywano je przeważnie z drewna, a z czasem zaczęto stosować także beton lub metal. Obecnie do produkowania kadzi używa się zwykle stali nierdzewnej, miedzi, ceramiki lub tworzyw sztucznych, jak plastik. Wymienione materiały są łatwe do czyszczenia, co podwyższa higieniczność całości procesu.

Kadzie do wina podczas procesu maceracji

Fermentacja wstępna polega na umieszczeniu owoców w wysokich kadziach, gdzie zostają lekko zgniecione oraz wystawione na działanie ciepła. Wyższa temperatura jest najbardziej istotnym elementem całego procesu, gdyż to właśnie ona powoduje wyodrębnienie fenoli ze skórek oraz innych części owocu. Maceracja to proces powolny, ponieważ musi nastąpić rozkład związków organicznych. W międzyczasie, podczas uwalniania dwutlenku węgla, skórki i inne części oddzielają się od moszczu, co nie jest pożądane na tym etapie. Dlatego konieczność stanowi ugniatanie owoców. Od intensywności tej czynności zależy poziom maceracji.

Gdzie kupić kadzie do wina?

W asortymencie naszego sklepu internetowego znajduje się szeroki wybór kadzi do wina o różnej pojemności, od 275 do nawet 750 litrów. Do każdej kadzi można zamówić odpowiednią pokrywę, kranik spustowy lub uszy do przenoszenia. Wszystkie produkty są wykonane z materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością.