Kadzie do wina – zastosowanie

Produkcja wina opiera się na odpowiednio przygotowanych owocach. Przed procesem tłoczenia przechodzą one proces fermentacji wstępnej, jest to tzw. maceracja. Dlatego właśnie kadzie do wina nazywane są również kadziami maceracyjnymi lub fermentacyjnymi. Naczynia te służą głównie do wstępnej fermentacji moszczu, czyli świeżo wyciśniętego soku owocowego, zawierającego skórki, nasiona i łodyżki owoców.

Przemysł winiarski to nie jedyna branża, w której można wykorzystać nasze kadzie do wina. Z powodzeniem sprawdzą się też w browarnictwie lub przy produkcji cydrów. Mogą być również używane w przetwórstwie owocowym.

Jak duże są kadzie do wina?

Proponujemy kadzie fermentacyjne o różnej pojemności. W ofercie mamy naczynia mieszczące od 150 do nawet 750 litrów owoców. Znajdą więc zastosowanie zarówno u smakoszy, czy koneserów, dla których wyrób wina to hobby lub pasja, jak i w profesjonalnych winiarniach. Kadzie winiarskie o mniejszych pojemnościach można też wykorzystać przy zbiorach owoców.

Plastikowe kadzie do wina

Nasze kadzie do produkcji wina wykonane są z plastiku. Tworzywo jest przeznaczone do kontaktu z żywnością i nie ma wpływu na jej smak oraz zapach. Wszystkie kadzie do wina sprzedawane w naszym sklepie mają kolor czerwony. Do części z nich można dokupić dodatkowe akcesoria – pokrywy, uszy do przenoszenia, czy kranik spustowy. Kadź winiarska to jedno z tych akcesoriów, bez których wyrób i produkcja wina nie może się obejść.

W przypadku jakichkolwiek pytań dotyczących produkcji wina, a także używanych do tego akcesoriów, zachęcamy do kontaktu z naszymi pracownikami.