Prasa hydrauliczna do owoców to obowiązkowe wyposażenie każdej winiarni. Jej zadaniem jest wytłoczenie na zimno soku z całych owoców lub jagód w celu pozyskania moszczu lub soku na cydr.

Jak działa prasa hydrauliczna do owoców?

Specjalnie skonstruowana maszyna do wyciskania soku z rozdrobnionych i odszypułkowanych owoców wykorzystuje wodę pod wysokim ciśnieniem w siłowniku hydraulicznym o dużym nacisku, oddzielając w sposób mechaniczny sok od skórek, miąższu i pestek. Cały proces odbywa się na zimno, bez niszczenia właściwości odżywczych poszczególnych surowców. Prasa pneumatyczna, również dostępna w naszej ofercie, to z kolei maszyna, która używa sprężonego powietrza do uzyskania podobnego efektu co prasa hydrauliczna do owoców.

Dlaczego prasa hydrauliczna do owoców to niezbędne narzędzie?

Wytwarzanie oliwy, wina lub cydru wiąże się z koniecznością przetworzenia dużej ilości surowca, zawierającego poza cennym sokiem również cząstki stałe. Są to głównie szypułki owoców, ich skórki oraz pestki, a także miąższ. Ewentualne przedostanie się ich do produktu finalnego mogłoby źle wpływać na jego klarowność lub cechy fizykochemiczne. Do uzyskania wysokiej jakości moszczu konieczna jest prasa hydrauliczna do owoców, w celu szybkiego i dokładnego oczyszczenia ich ze zbędnych odpadów. Wykorzystanie profesjonalnego urządzenia zdecydowanie oszczędza czas, co umożliwia wykonanie tej pracy w sposób dokładniejszy, niżby to miało miejsce przy ręcznym oczyszczaniu surowca. Zdecydowanie przyspiesza, a przy tym usprawnia to proces masowej produkcji wina i cydru.