Szczegółowy opis
Korki z serii CHAMP dedykowane są do najlepszych win musujących, które mogą dojrzewać w butelkach.
Dolną część korków stanowią dwa dyski z korka litego – w tym przypadku są to dyski w klasie “B”.
Jest to element charakterystyczny dla najlepszych korków szampańskich. Do tego znacznie poprawia właściwości uszczelniające oraz ułatwia korkowanie.
Prezentowany tutaj korek ma wymiary 47×29,5 mm co sprawdza się idealnie wśród win musujących wytwarzanych metodą tradycyjną oraz Charmat’a. W zestawieniu z odpowiednią butelką uzyskujemy pięknie i profesjonalnie zapakowane wino, które może dojrzewać latami w optymalnych warunkach.
Decydując się na prawdziwy korek zamiast plastikowej zatyczki nadajesz Swoim produktom prestiż i pozycjonujesz je znacznie wyżej w opinii konsumentów, którzy chętniej wybierają naturalne produkty.
Kupując korki naturalne przyczyniasz się do retencji CO2 z atmosfery, czyli ratujesz naszą planetę przed zanieczyszczeniem.
Z technicznych spraw warto wiedzieć, że do zamykania butelek korkami szampańskimi niezbędna jest specjalna korkownica, które poradzi sobie z większym rozmiarem korka i nie zniszczy go podczas wsadzania do butelki.
Musisz też pamiętać o odpowiednim nasyceniu dwutlenkiem węgla Twojego produktu a także o tym, że korek powinien być włożony do butelki w 1/3 – 1/2 jego długości. Na to nakładasz koszyczek, który podczas aplikacji dobija nieco korek do butelki. Po zawiązaniu koszyczka wystająca część korka się rozpręża i powstaje tzw. grzybek.
Jednostką sprzedaży jest jeden korek, jednak korki te są fabrycznie pakowane do worków po 300 sztuk dlatego zachęcamy do zakupu 300 szt. lub wielokrotności tej liczby.
Produkcja korka to zrównoważony pod względem ekologicznym proces. Nie powstaje tutaj ślad węglowy – wręcz przeciwnie. Biorąc pod uwagę całość upraw dębów korkowych, pozyskiwanie kory bez ścinania drzew oraz wykorzystanie w 100% potencjału surowca, jakim jest korek mamy do czynienia z retencją CO2, która wynosi – 393 g na jeden korek. Pył korkowy, który powstaje podczas produkcji wykorzystywany jest do wytwarzania energii, która zasila i ogrzewa fabryki zimą. Żadne inne zamknięcie (szczególnie zakrętka) nie może poszczycić się tak pozytywnym wpływem na środowisko.
- Korki należy przechowywać w oryginalnych opakowaniach, w dobrze wentylowanym pomieszczeniu, najlepiej w temperaturze pokojowej.
- Jeśli posiadacie Państwo profesjonalną korkownicę, proszę pamiętać, że korków nie należy moczyć przed korkowaniem
- Chętnie pomożemy w doborze właściwego korka, do danej butelki oraz win
- Korki są pakowane fabrycznie po 300 sztuk – hermetycznie zapakowane w fabryce w Portugalii. Zalecamy nie robić zapasów, tylko zamawiać korki na kilka tygodni przed butelkowaniem,