Drożdże Varioferm – 20 g

13,00 

temperatura fermentacji: 15-20° C

opakowanie: 20 g

dawkowanie: w normalnych warunkach fermentacji: 15-20 g / hl

w trudnych warunkach fermentacji: 30-50 g / hl

Na stanie

Szczegółowy opis

Połączenie trzech kultur drożdży, dodaje winu większej złożoności, ma bardzo pozytywny wpływ na aromat, odpowiednie do win barrique oraz do fermentacji win lodowych i słomkowych. Chardonnay, pinot noir / grey

Dawkowanie:
Przygotuj odpowiednią ilość drożdży do ilości moszczu. W normalnych warunkach fermentacji: 15-20 g/hl. W trudnych warunkach fermentacji: 30-50 g/hl.

Zalecana temperatura fermentacji: 15-18 °C.

Przygotowanie zakwasu:
 Na 1 część suchych drożdży dodać 5 części cydru i 5 części ciepłej wody (30-40°C). Aktywuj drożdże na 15-20 minut. Lekko wymieszaj. Tworzenie się piany wskazuje na aktywność drożdży. Pozostawić do ostygnięcia do ok. 20°C, a następnie dodać do moszczu i wymieszać. W przypadku moszczu o temperaturze poniżej 15 °C pozwól mu ostygnąć do maksymalnej różnicy 7 °C.

Przechowywanie:
Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu.  Zamknąć szczelnie otwarte opakowanie i jak najszybciej zużyć.

Parametry techniczne

Waga 0.22 kg
Wymiary 23 × 14 × 2 cm

Ostatnio oglądane

  • Korki syntetyczne 27x19,5 mm z drewnianą główką 29x12 mm

    Korki syntetyczne 27×19,5 mm z drewnianą główką 29×12 mm

    1,33 
    Dodaj do koszyka
  • Zawór kulowy 1" (1 cal) - stal nierdzewna kwasoodporna

    Zawór kulowy 1″ (1 cal) – stal nierdzewna kwasoodporna

    74,70 
    Dodaj do koszyka
  • Bentonit AKTIV G 20 kg

    Bentonit AKTIV G 20 kg

    229,00 
    Dodaj do koszyka
  • Środek do czyszczenia zbiorników Vinolux - 1l

    Środek do czyszczenia zbiorników Vinolux – 1l

    58,50 
    Chwilowy brak
  • Płynna siarka BAKTOL 150 250 ml

    Płynna siarka BAKTOL 150 250 ml

    13,00 
    Dodaj do koszyka