Szczegółowy opis
Zenith Uno – stabilizator kamienia winnego – 1 kg
Właściwości: Przezroczysty, żółtawy roztwór. Poliasparaginian potasu A-5D K/SD, dwutlenek siarki (0,3 ± 0,1%), woda demineralizowana
Zastosowanie: ZENITH UNO jest skutecznym, szybkim i łatwym w użyciu środkiem stabilizującym kamień (wodorowinian potasu) w winie. Mniejsze ryzyko utleniania, lepsze zachowanie substancji aromatycznych, koloru i struktury, brak wpływu na profil sensoryczny wina. • może być stosowany do stabilizacji bardzo niestabilnych win. • zapewnia długotrwały efekt stabilizujący. • nie wpływa na filtrowalność wina. • nie wchodzi w reakcję ze składnikami barwiącymi wina czerwonego. • jest odporny na wysokie temperatury, dlatego może być stosowany do stabilizacji win pasteryzowanych.
Dozowanie: maksymalnie 100 ml/hl (limit prawny UE). 100 ml/hl zwiększy zawartość SO2 w winie o ok. 3 mg/l. Stosować wyłącznie do win już sklarowanych, ustabilizowanych, przefiltrowanych i gotowych do butelkowania do pełnej objętości i dokładnie wymieszać. Następnie wino można rozlać do butelek
Uwaga: Produkt reaguje z białkami i lizozymem, co powoduje zmętnienie i utworzenie się osadu. Wino przed użyciem musi być: stabilne w stosunku do białek, wolne od pozostałości białek po klarowaniu i lizozymu. Jeżeli występuje niestabilny kolor, należy go usunąć poprzez klarowanie przed użyciem.