Szczegółowy opis
DROŻDŻE VQ Assmanshausen – 500 g
Drożdże przeznaczone dla odmiany RM wzmacniają jej pikantny charakter, przyczyniają się do złożoności, struktury, a także do uwolnienia i ochrony koloru. Nadają się również do RR i TC. Powolne tempo fermentacji, umiarkowane zapotrzebowanie na składniki odżywcze i zużycie tlenu, 15% tolerancja na alkohol, umiarkowane tworzenie lotnych kwasów i niski poziom H2S. Niskie tworzenie się piany i dobre tworzenie gliceryny.
Dozowanie: mostki i zaciery 15-20 g/hl. Drożdże powoli wymieszać z 10-krotną ilością czystej wody o temperaturze ok. 35-38°C, odstawić na ok. 20-30 min, ponownie wymieszać przed dodaniem do mostka, zawiesinę dodać do tak szybko, jak to możliwe, połącz lub zacieruj i dokładnie wymieszaj. Różnica temperatur pomiędzy zawiesiną a mostkiem lub zacierem nie może być większa niż 8 stopni C.
Przechowywanie: Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Otwarte opakowanie należy natychmiast zamknąć, zużyć w ciągu 2-3 dni. W temperaturze pokojowej zachowuje właściwości przez trzy lata.