Szczegółowy opis
Drożdże Lalvin V 1116 – 500 g
LALVIN V 1116 to specjalnie wyselekcjonowane, uniwersalne, suche, czyste kultury drożdży stosowane w fermentacji trudnych moszczów i win z fermentacją zatrzymaną. Doskonale nadaje się zarówno do odmian białych jak i czerwonych.
Zalety: niskie spożycie składników odżywczych, dobre właściwości zimnej fermentacji, szybko wypiera dzikie drożdże i bakterie, niezawodna i niezmiennie dobra wydajność fermentacji nawet przy wysokim stężeniu cukru, zdolność do szybkiej fermentacji.
Dozowanie: Białe wino 15-20 g/hl., w trudnych warunkach 30-40 g/hl. Czerwone wino: 10-20 g/hl, w trudnych warunkach 25-35 g/hl. Po zatrzymaniu fermentacji 30-50 g/hl.
Przechowywanie: Drożdże LALVIN V 1116 można przechowywać w nienaruszonym opakowaniu w temperaturze 4 – 10°C przez trzy lata. Można je także przechowywać przez krótki czas w temperaturze 20°C. Otwarte opakowanie należy natychmiast zużyć.