Szczegółowy opis
Drożdże Tropical White – 500g
Saccharomyces cerevisiae, gatunek bajanus o doskonałej predyspozycji do suszenia i zachowywania swoich właściwości. Wyselekcjonowane drożdże do produkcji win białych o średniej i istotnej strukturze, takich jak Chardonnay, Pinot grigio i Fiano. Dobra zdolność fermentacji i doskonała ekspresja aromatyczna, która wzbogaca bukiet owoców tropikalnych.
Wysoka siła zakwaszania – Dobra skuteczność w przypadku alkoholu (16°) – Niszczy czynnik K2 Wysoka odporność na alkohol (powyżej 21°) – Fermentuje równomiernie nawet w niskich temperaturach – Niskie powstawanie lotnej kwasowości (0,17 g/l kwasu siarkowego) – Minimalne tworzenie się siarczynów (SO2) – Niskie tworzenie się aldehydu octowego i kwasu pirogronowego – Prawie brak pienienia w niskich i średnich temperaturach – Szybka fermentacja i wielokrotna fermentacja – Wysoka odporność na czynniki hamujące – Niskie tworzenie się pentanoli – Żywe drożdże, 70-80 miliardów komórek/g
Dawkowanie: 10-40 g/hl. Nawodnić drożdże w roztworze wody i moszczu w ilości 10-krotności ich masy (w stosunku 1:1) w temperaturze 38-40°C. Odstawić na 20 minut i delikatnie wymieszać, aby moszcz mógł się przefermentować.
Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu.