Szczegółowy opis
Neutrocork jest naturalnym i ekologicznym zamknięciem stworzonym z mikro granulek korkowych, bez dodatku plastiku czy solwentu. Jest niezwykle przyjazny dla środowiska, gdyż w przeliczeniu na proces produkcyjny każdy korek pochłania 392 g CO2 z atmosfery.
Korki te są polecane głównie do szybkorotujących win o delikatnych aromatach. Jednocześnie są bardzo uniwersalne, gdyż można je stosować zarówno do białych, jak i czerowonych win. Nadają się także do win perlistych, z niewielką zawartością bąbelków.
Niezwykła elastyczność Neutrocorka wynika z unikalnej kompozycji granulek korkowych o jednolitych kształtach i wymiarach. Do tego dochodzi fakt, że każdy korek – sztuka po sztuce – jest formowany indywidualnie. Dzięki temu uzyskuje większą stabilność, co z kolei oznacza lepsze uszczelnienie butelki i dłuższy czas przechowywania wina.
Dodatkowym atutem jest nieskazitelność tych korków pod względem chemicznym. Są one niezwykle czyste i zupełnie neutralne dla leżakującego wina. Oprócz tego ich gładka powierzchnia sprawia, że wyglądają bardzo ładnie.
Standardowe wymiary:
38×23,5 mm
44×24 mm
Z kwestii technicznych należy pamiętać, że korki są gotowe do użycia i nie należy ich moczyć ani dodatkowo dezynfekować. Trzeba jednak wiedzieć, że dla najlepszych efektów niezbędna jest porządna korkownica – pneumatyczna z pompą próżniową oraz właściwy dobór korka do butelki i wina.
Produkcja korka to zrównoważony pod względem ekologicznym proces. Nie powstaje tutaj ślad węglowy – wręcz przeciwnie. Biorąc pod uwagę całość upraw dębów korkowych, pozyskiwanie kory bez ścinania drzew oraz wykorzystanie w 100% potencjału surowca, jakim jest korek mamy do czynienia z retencją CO2, która wynosi – 393 g na jeden korek. Pył korkowy, który powstaje podczas produkcji wykorzystywany jest do wytwarzania energii, która zasila i ogrzewa fabryki zimą. Żadne inne zamknięcie (szczególnie zakrętka) nie może poszczycić się tak pozytywnym wpływem na środowisko.
- Korki należy przechowywać w oryginalnych opakowaniach, w dobrze wentylowanym pomieszczeniu, najlepiej w temperaturze pokojowej.
- Jeśli posiadacie Państwo profesjonalną korkownicę, proszę pamiętać, że korków nie należy moczyć przed korkowaniem
- Chętnie pomożemy w doborze właściwego korka, do danej butelki oraz win
- Korki są pakowane fabrycznie po 250 sztuk – hermetycznie zapakowane w fabryce w Portugalii. Zalecamy nie robić zapasów, tylko zamawiać korki na kilka tygodni przed butelkowaniem,