Szczegółowy opis
Naturalny korek w butelce oznacza wysoką klasę oraz prestiż. Świadczy o zaangażowaniu winiarza w ochronę środowiska oraz zrównoważonym wykorzystaniu zasobów naturalnych.
Ten w 100 % naturalny produkt jest uzyskiwany z pojedynczego kawałka kory dębu korkowego (Quercus Sauber) i udoskonalony przy użyciu najnowocześniejszej technologii. Gwarantuje optymalne uszczelnienie i odgrywa decydującą rolę we właściwej ewolucji wina, dzięki czemu zapewnia właściwy proces dojrzewania w butelkach.
Oferowane przez nas korki są produkowane przez firmę AMORIM z Portugalii, która działa nieprzerwanie już od ponad 150 lat !
Korki lite występują w kilku zasadniczych klasach:
- Natural 3rd
- Natural 2nd
- Natural 1st
- Natural SUPER
- Natural EXTRA
- Natural FLOR
Standardowe rozmiary:
- 45×24 mm
- 49×24 mm
Nie wszystkie klasy i rozmiary są zawsze dostępne “od ręki”. Staramy się aby w naszym magazynie były te, które cieszą się największą popularnością wśród winiarzy. Jeśli szukasz innego produktu, skontaktuj się z nami. Zlecimy produkcję, żebyś mógł otrzymać dokładnie to, czego potrzebujesz. Dodatkowo każdy korek może mieć indywidualny nadruk w oparciu o własny projekt lub wizualizację zaproponowaną przez naszych grafików.
Z kwestii technicznych należy pamiętać, że korki są gotowe do użycia i nie należy ich moczyć ani dodatkowo dezynfekować. Trzeba jednak wiedzieć, że dla najlepszych efektów niezbędna jest porządna korkownica – pneumatyczna z pompą próżniową oraz właściwy dobór korka do butelki i wina.
Produkcja korka to zrównoważony pod względem ekologicznym proces. Nie powstaje tutaj ślad węglowy – wręcz przeciwnie. Biorąc pod uwagę całość upraw dębów korkowych, pozyskiwanie kory bez ścinania drzew oraz wykorzystanie w 100% potencjału surowca, jakim jest korek mamy do czynienia z retencją CO2, która wynosi – 393 g na jeden korek. Pył korkowy, który powstaje podczas produkcji wykorzystywany jest do wytwarzania energii, która zasila i ogrzewa fabryki zimą. Żadne inne zamknięcie (szczególnie zakrętka) nie może poszczycić się tak pozytywnym wpływem na środowisko.
- Korki należy przechowywać w oryginalnych opakowaniach, w dobrze wentylowanym pomieszczeniu, najlepiej w temperaturze pokojowej.
- Jeśli posiadacie Państwo profesjonalną korkownicę, proszę pamiętać, że korków nie należy moczyć przed korkowaniem
- Chętnie pomożemy w doborze właściwego korka, do danej butelki oraz win
- Korki są pakowane fabrycznie po 250 sztuk – hermetycznie zapakowane w fabryce w Portugalii. Zalecamy nie robić zapasów, tylko zamawiać korki na kilka tygodni przed butelkowaniem,
korki naturalne - karta techniczna