Szczegółowy opis
Korki aglomerowane 44×23 mm to ciekawe rozwiązanie dla produktów wrażliwych cenowo, które jednak chcą być pozycjonowane nieco wyżej. Możemy to osiągnąć dzięki długości korka zbliżonej do tej, jaką mają korki lite czy Twin-Top.
Korki te powstają z granulek korkowych o frakcji 2/5 mm. Ich przeznaczenie to wina przewidziane do wczesnej konsumpcji. Cieszą się także sporą popularnością wśród winiarzy hobbystów.
Są przyozdobione neutralnym motywem winorośli oraz literką “A”, która stanowi gwarancję jakości i pochodzenia.
Do tego korka polecamy następujące butelki:
butelka na wino BURGUNDER ALTA 750 ml – cuvee – Enoshop
butelka na wino BURGUNDER ALTA 750 ml – brąz – Enoshop
butelka na wino BURGUNDER MVZ 750 ml – oliwkowa – Enoshop
w swojej ofercie mamy także szeroki wybór kapturków:
Kapturki termokurczliwe na butelki – ENOSHOP
Produkcja korka to zrównoważony pod względem ekologicznym proces. Nie powstaje tutaj ślad węglowy – wręcz przeciwnie. Biorąc pod uwagę całość upraw dębów korkowych, pozyskiwanie kory bez ścinania drzew oraz wykorzystanie w 100% potencjału surowca, jakim jest korek mamy do czynienia z retencją CO2, która wynosi – 393 g na jeden korek. Pył korkowy, który powstaje podczas produkcji wykorzystywany jest do wytwarzania energii, która zasila i ogrzewa fabryki zimą. Żadne inne zamknięcie (szczególnie zakrętka) nie może poszczycić się tak pozytywnym wpływem na środowisko.
- Korki należy przechowywać w oryginalnych opakowaniach, w dobrze wentylowanym pomieszczeniu, najlepiej w temperaturze pokojowej.
- Jeśli posiadacie Państwo profesjonalną korkownicę, proszę pamiętać, że korków nie należy moczyć przed korkowaniem
- Chętnie pomożemy w doborze właściwego korka, do danej butelki oraz win
- Korki są pakowane fabrycznie po 250 sztuk – hermetycznie zapakowane w fabryce w Portugalii. Zalecamy nie robić zapasów, tylko zamawiać korki na kilka tygodni przed butelkowaniem,