Szczegółowy opis
Korki aglomerowane to naturalne korki powstające z granulek korkowych. Są dedykowane głównie dla domowych winiarzy oraz dla win, które nie wymagają długiego leżakowania w butelkach. Aby włożyć korek do butelki niezbędne jest użycie korkownicy. Dla winiarzy hobbystów polecamy korkownicę dwuramienną, którą znajdziecie tutaj
Prezentowane tutaj korki o wymiarach 35×23 mm powstają z nieco większych granulek szampańskich o frakcji 3-7 mm, które są czystsze pod względem chemicznym od zwykłych korków aglomerowanych. Korki te są indywidualnie formowane, co z kolei nadaje im większej sprężystości i sprawia, że lepiej uszczelniają szyjkę butelki.
długość: 35 mm
średnica: 23 mm
ciężar właściwy: 250 – 350 kg/m³
Oferowane tutaj korki są przyozdobione motywem beczki oraz oznaczone literką “A”, która stanowi gwarancję jakości firmy Amorim z Portugalii – największego, najstarszego i najbardziej cenionego producenta korków do butelek na świecie. Polecamy te korki dla producentów win i innych alkoholi.
Produkcja korka to zrównoważony pod względem ekologicznym proces. Nie powstaje tutaj ślad węglowy – wręcz przeciwnie. Biorąc pod uwagę całość upraw dębów korkowych, pozyskiwanie kory bez ścinania drzew oraz wykorzystanie w 100% potencjału surowca, jakim jest korek mamy do czynienia z retencją CO2, która wynosi – 393 g na jeden korek. Pył korkowy, który powstaje podczas produkcji wykorzystywany jest do wytwarzania energii, która zasila i ogrzewa fabryki zimą. Żadne inne zamknięcie (szczególnie zakrętka) nie może poszczycić się tak pozytywnym wpływem na środowisko.
- Korki należy przechowywać w oryginalnych opakowaniach, w dobrze wentylowanym pomieszczeniu, najlepiej w temperaturze pokojowej.
- Jeśli posiadacie Państwo profesjonalną korkownicę, proszę pamiętać, że korków nie należy moczyć przed korkowaniem
- Chętnie pomożemy w doborze właściwego korka, do danej butelki oraz win
- Korki są pakowane fabrycznie po 250 sztuk – hermetycznie zapakowane w fabryce w Portugalii. Zalecamy nie robić zapasów, tylko zamawiać korki na kilka tygodni przed butelkowaniem,