Szczegółowy opis
Neutrocork jest naturalnym i ekologicznym zamknięciem stworzonym z mikrogranulek korkowych, bez dodatku plastiku czy solwentu. Jest niezwykle przyjazny dla środowiska i wyjątkowo skuteczny, jeśli chodzi o zachowanie delikatnych aromatów wina czy piwa. Dodatkowym atutem jest nieskazitelność tych korków pod względem chemicznym. Są one niezwykle czyste i zupełnie neutralne dla leżakującego alkoholu. Ich gładka powierzchnia sprawia, że wyglądają bardzo ładnie i elegancko.
Korki te są polecane głównie do szybkorotujących win o delikatnych aromatach. Jednocześnie są bardzo uniwersalne, gdyż można je stosować zarówno do białych, jak i czerowonych win. Nadają się także do win perlistych, z niewielką zawartością bąbelków.
długość: 44 mm
średnica: 23 mm
ciężar właściwy: 240 – 320 kg/m³
OTR: 12 miesięcy – 1.2 mg/korek; 24 miesiące – 1.3 mg/korek
TCA: brak (< 0.5 ng/l)
absorpcja CO2 w procesie produkcji: 392 g/korek (jeden korek przyczynia się do pochłonięcia 392 g dwutlenku węgla z atmosfery, biorąc pod uwagę cały proces produkcyjny)
Niezwykła elastyczność Neutrocorka wynika z unikalnej kompozycji granulek korkowych o jednolitych kształtach i wymiarach. Do tego dochodzi fakt, że każdy korek – sztuka po sztuce – jest formowany indywidualnie. Dzięki temu uzyskuje większą stabilność, co z kolei oznacza lepsze uszczelnienie butelki i dłuższy czas przechowywania wina.
Prezentowane tutaj korki są przyozdobione motywem wingorona oraz oznaczone literką “A”, która stanowi gwarancję jakości firmy Amorim z Portugalii – największego, najstarszego i najbardziej cenionego producenta korków do butelek na świecie.
Nasze korki mają frazowane krawędzie oraz bardzo cienką powłokę ochronną na bazie silikonu spożywczego, co sprawia, że łatwo się nimi zamyka butelki. Trzeba jednak wiedzieć, że dla najlepszych efektów niezbędna jest porządna korkownica – pneumatyczna z pompą próżniową oraz właściwy dobór korka do butelki i wina. Polecamy modele elektryczne lub korkownice jednoramienne dostępne tutaj
Produkcja korka to zrównoważony pod względem ekologicznym proces. Nie powstaje tutaj ślad węglowy – wręcz przeciwnie. Biorąc pod uwagę całość upraw dębów korkowych, pozyskiwanie kory bez ścinania drzew oraz wykorzystanie w 100% potencjału surowca, jakim jest korek mamy do czynienia z retencją CO2, która wynosi – 393 g na jeden korek. Pył korkowy, który powstaje podczas produkcji wykorzystywany jest do wytwarzania energii, która zasila i ogrzewa fabryki zimą. Żadne inne zamknięcie (szczególnie zakrętka) nie może poszczycić się tak pozytywnym wpływem na środowisko.
- Korki należy przechowywać w oryginalnych opakowaniach, w dobrze wentylowanym pomieszczeniu, najlepiej w temperaturze pokojowej.
- Jeśli posiadacie Państwo profesjonalną korkownicę, proszę pamiętać, że korków nie należy moczyć przed korkowaniem
- Chętnie pomożemy w doborze właściwego korka, do danej butelki oraz win
- Korki są pakowane fabrycznie po 250 sztuk – hermetycznie zapakowane w fabryce w Portugalii. Zalecamy nie robić zapasów, tylko zamawiać korki na kilka tygodni przed butelkowaniem,