Szczegółowy opis
Korki aglomerowane to ciekawe rozwiązanie dla produktów wrażliwych cenowo, które zostaną szybko spożyte. Jest to także ciekawa opcja dla producentów, którzy nie chcą potaniać swojego wina poprzez stosowanie zakrętki oraz dla hobbystów, którzy nie dysponują profesjonalnym sprzętem do korkowania. Dla winiarzy hobbystów polecamy korkownicę dwuramienną, którą znajdziecie tutaj
długość: 35 mm
średnica: 22,5 mm
ciężar właściwy: 250 – 350 kg/m³
Są oznaczone literką “A”, która stanowi gwarancję jakości firmy Amorim z Portugalii – największego, najstarszego i najbardziej cenionego producenta korków do butelek na świecie. Polecamy te korki dla producentów win.
Produkcja korka to zrównoważony pod względem ekologicznym proces. Nie powstaje tutaj ślad węglowy – wręcz przeciwnie. Biorąc pod uwagę całość upraw dębów korkowych, pozyskiwanie kory bez ścinania drzew oraz wykorzystanie w 100% potencjału surowca, jakim jest korek mamy do czynienia z retencją CO2, która wynosi – 393 g na jeden korek. Pył korkowy, który powstaje podczas produkcji wykorzystywany jest do wytwarzania energii, która zasila i ogrzewa fabryki zimą. Żadne inne zamknięcie (szczególnie zakrętka) nie może poszczycić się tak pozytywnym wpływem na środowisko.
- Korki należy przechowywać w oryginalnych opakowaniach, w dobrze wentylowanym pomieszczeniu, najlepiej w temperaturze pokojowej.
- Jeśli posiadacie Państwo profesjonalną korkownicę, proszę pamiętać, że korków nie należy moczyć przed korkowaniem
- Chętnie pomożemy w doborze właściwego korka, do danej butelki oraz win
- Korki są pakowane fabrycznie po 250 sztuk – hermetycznie zapakowane w fabryce w Portugalii. Zalecamy nie robić zapasów, tylko zamawiać korki na kilka tygodni przed butelkowaniem,