Szczegółowy opis
Drożdże Lalvin CY 3079 – 500 g
Zastosowanie: LALVIN CY 3079 to specjalnie wyselekcjonowana sucha, czysta kultura drożdży, która szczególnie charakteryzuje się tworzeniem typowego burgundzkiego aromatu. Dlatego polecamy drożdże LALVIN CY 3079 szczególnie do Pinot Blanc i innych białych burgundzkich odmian. Wino nabiera zrównoważonej owocowości i charakteru odmianowego. Drożdże tworzące typowy burgundzki aromat. Nadaje się do treningu SUR LIE.
Sposób użycia: Na 1 część suchych drożdży dodać 5 części cydru i 5 części ciepłej wody (30-40 °C). Aktywuj drożdże na 15-20 minut. Lekko wymieszaj. Powstawanie korony piany wskazuje na aktywność drożdży. Pozostawić do ostygnięcia do ok. 20 °C, a następnie dodać do moszczu i wymieszać. W przypadku moszczu poniżej 15 °C, pozwól mu ostygnąć do maksymalnej różnicy 7 °C.
Dawkowanie: w normalnych warunkach fermentacji: 15-20 g / hl, w trudnych warunkach fermentacji: 30 – 50 / hl
Zalecana temperatura fermentacji: 16-20° C
Przechowywanie: Drożdże należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. W przypadku niewykorzystania w całości należy szczelnie zamknąć opakowanie i zabezpieczyć przed dostępem wilgoci.