Szczegółowy opis
Drożdże WHITE AROME – 20g
Zastosowanie: Drożdże (Saccharomyces cerevisiae) tworzą intensywny aromat owoców tropikalnych. Nadają się do wszystkich białych odmian. Zalecana temperatura fermentacji: 18-20 °C.
Sposób użycia: Na 1 część suchych drożdży dodać 5 części cydru i 5 części ciepłej wody (30-40 °C). Aktywuj drożdże na 15-20 minut. Lekko wymieszaj. Powstawanie korony piany wskazuje na aktywność drożdży. Pozostawić do ostygnięcia do ok. 20 °C, a następnie dodać do moszczu i wymieszać. W przypadku moszczu/zacieru poniżej 15 °C, pozwól mu ostygnąć do maksymalnej różnicy 7 °C.
Dawkowanie:
w normalnych warunkach fermentacji: 15 – 20 g/hl
w trudnych warunkach fermentacji: 30 – 50 g/hl
Zalecana temperatura fermentacji: 18-20° C
Przechowywanie: Drożdże należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. W przypadku niewykorzystania w całości należy szczelnie zamknąć opakowanie i zabezpieczyć przed dostępem wilgoci.