Szczegółowy opis
Drożdże LALVIN R2 – 20 g
Zastosowanie: LALVIN R2 Lalvin R2 zapewniają doskonałą fermentację w niskiej temperaturze od 15°C. Drożdże R2 są w stanie prowadzić prawidłową fermentację nawet przy 5°C. Nadają się do fermentacji moszczu białego zawierającego większą ilość cukru. Aby prawidłowo wykonały swoją pracę w tak skrajnych warunkach wymagają uwadniania w obecności pożywki typu GO-FERM lub GO-FERM PROTEC.
W trakcie fermentacji uwalniają prekursory aromatów owocowych i kwiatowych. Zalecane są do fermentacji białych odmian aromatycznych, takich jak Sauvignon Blanc, Riesling i Gewürztraminer.
Sposób użycia: 10-30g/hl, (35-40°C), nie mieszać i odstawić na 20 min., następnie wymieszać i odstawić na kolejne 5-10 min. Następnie do całej ilości dodajemy cydr lub wino przeznaczone do fermentacji. To przygotowanie nie może trwać dłużej niż 30 minut, a różnica temperatur nie może przekraczać 10 °C.
Dawkowanie: w normalnych warunkach fermentacji: 10-20 g / hl, w trudnych warunkach fermentacji: 30 – 40 / hl
Zalecana temperatura fermentacji: 15-25° C
Przechowywanie: Drożdże należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. W przypadku niewykorzystania w całości należy szczelnie zamknąć opakowanie i zabezpieczyć przed dostępem wilgoci.