Szczegółowy opis
Drożdże VIALATTE FERM R71 – 100 g
Zastosowanie: Odpowiednie do lekkich, świeżych win czerwonych typowych dla ich owocowego aromatu z nutą truskawek, porzeczek, malin i wiśni, a zwłaszcza do produkcji win różowych, gdzie ponownie tworzy wyraźnie owocową ekspresję . Drożdże Vialatte Ferm R71 mają dobrą zdolność fermentacji nawet w niesprzyjających warunkach, takich jak wysoka zawartość alkoholu, niska temperatura itp. Można je stosować w tradycyjnym sposobie produkcji wina, jak również w termowinifikacji.
Sposób użycia: Dodaj 5 części cydru i 5 części ciepłej wody (30-40 °C) do 1 części suchych drożdży. Aktywuj drożdże na 15-20 minut. Lekko wymieszaj. Powstawanie korony piany wskazuje na aktywność drożdży. Pozostawić do ostygnięcia do ok. 20 °C, a następnie dodać do moszczu i wymieszać. W przypadku moszczu / zacieru poniżej 15 °C, pozwól mu ostygnąć do maksymalnej różnicy 7 °C. Zalecana temperatura fermentacji: 14-30 °C.
Dawkowanie: w normalnych warunkach fermentacji: 20 g / hl
Zalecana temperatura fermentacji: 14-30° C
Przechowywanie: Drożdże należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. W przypadku niewykorzystania w całości należy szczelnie zamknąć opakowanie i zabezpieczyć przed dostępem wilgoci.