Szczegółowy opis
Drożdże VIALATTE FERM W28 – 100 g
Zastosowanie: Vialatte Ferm W28 to specjalne drożdże przeznaczone do produkcji win aromatycznych białych lub różowych. Dzięki zdolności do tworzenia tioli odmian bogatych w ich prekursory, dają początek aromatycznym winom, w których podkreślają nuty cytrusów i marakui. Fermentuje nawet w trudnych warunkach, takich jak brak azotu.
Sposób użycia: Dodaj 5 części cydru i 5 części ciepłej wody (30-40 °C) do 1 części suchych drożdży. Aktywuj drożdże na 15-20 minut. Lekko wymieszaj. Powstawanie korony piany wskazuje na aktywność drożdży. Pozostawić do ostygnięcia do ok. 20 °C, a następnie dodać do moszczu i wymieszać. W przypadku moszczu / zacieru poniżej 15 °C, pozwól mu ostygnąć do maksymalnej różnicy 7 °C.
Dawkowanie: w normalnych warunkach fermentacji: 20 g / hl
Zalecana temperatura fermentacji: 10-16° C
Przechowywanie: Drożdże należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. W przypadku niewykorzystania w całości należy szczelnie zamknąć opakowanie i zabezpieczyć przed dostępem wilgoci.