Szczegółowy opis
Drożdże LALVIN EC 1118 – 100 g
Zastosowanie: Drożdże specjalnie do fermentacji wina bazowego do wina musującego (fermentacja barrique Chardonnay). W winach spokojnych podkreśla cytrusowy aromat, w winach musujących bardziej przypomina aromat zielonych jabłek. Fermentują nawet w niskich temperaturach 13-18°C i nadają się do win z zatrzymaną fermentacją. LALVIN EC 1118 to sucha, czysta kultura drożdży ze specjalnie wyselekcjonowanego szczepu Saccharomyces bayanus stosowana bardzo niezawodnie w fermentacji białych moszczów i win. W winach spokojnych podkreśla cytrusowy aromat, w winach musujących bardziej przypomina aromat zielonych jabłek do niuansów wegetatywnych. Odpowiednie odmiany to Chardonnay, Pinot Blanc i lekkie Pinot Gris.
Sposób użycia: Przygotuj odpowiednią ilość drożdży do ilości moszczu, którą chcesz fermentować. Dodaj 5 części cydru i 5 części ciepłej wody (30-40 °C) do 1 części suchych drożdży. Aktywuj drożdże na 15-20 minut. Lekko wymieszaj. Powstawanie korony piany wskazuje na aktywność drożdży. Pozostawić do ostygnięcia do ok. 20 °C, a następnie dodać do moszczu i wymieszać. W przypadku moszczu/zacieru poniżej 15 °C, pozwól mu ostygnąć do maksymalnej różnicy 7 °C.
Dawkowanie: w normalnych warunkach fermentacji: 15-20 g / hl, w trudnych warunkach fermentacji: 30 – 50 / hl
Zalecana temperatura fermentacji: 16-20° C
Przechowywanie: Drożdże należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. W przypadku niewykorzystania w całości należy szczelnie zamknąć opakowanie i zabezpieczyć przed dostępem wilgoci.