Szczegółowy opis
DROŻDŻE Vitilevure DV10 – 500 g
Zastosowanie: Ze względu na swoje właściwości enologiczne i mikrobiologiczne, szczególnie nadaje się do trudnych warunków występujących w białych odmianach stosowanych jako wina bazowe w produkcji win musujących i które generalnie mają niski poziom azotu. VITILEVURE DV10 produkuje wina delikatne, okrągłe, zrównoważone o subtelnych owocowych aromatach. Te cechy są również wymagane do fermentacji w butelce. Sposób użycia: Nawadniaj wybrane drożdże 10-krotnie większą objętością w wodzie o temperaturze 35 – 37°C w czystym pojemniku. Delikatnie wymieszaj, a następnie pozostaw nawilżenie przez 20 minut. Zaaklimatyzować starter do temperatury zbiornika poprzez stopniowe dodawanie moszczu; różnica temperatura między starterem a moszczem nie powinna przekraczać 10°C. Dodaj starter do moszczu i homogenizuj. Proces nawadniania nie powinien przekraczać 45 minut. Nie zaleca się ponownego nawadniania w moszczu.
Dawkowanie: Produkcja wina różowego i białego: 20 – 25 g/hL. Produkcja czerwonego wina: 25 – 30 g/hL
Zalecana temperatura fermentacji: 8-32° C
Przechowywanie: Drożdże należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. W przypadku niewykorzystania w całości należy szczelnie zamknąć opakowanie i zabezpieczyć przed dostępem wilgoci