Drożdże Aktiv Hefe 7 – 100g

33,00 

Drożdże przeznaczone głównie do stosowania w białych winach takich odmian, jak Riesling, Traminer, Palava, Sauvignon, Neuburg, Muskat. Nadają aromatów owocowych – głównie cytrusowych i owoców tropikalnych. Te drożdże idealnie nadają się do stosowania w winach z cukrem resztkowym.

3 w magazynie

Szczegółowy opis

Drożdże AKTIV HEFE 7 100 g

Zastosowanie:
Drożdże przeznaczone głównie do stosowania w białych winach takich odmian, jak Riesling, Traminer, Palava, Sauvignon, Neuburg, Muskat. Nadają aromatów owocowych – głównie cytrusowych i owoców tropikalnych. Te drożdże idealnie nadają się do stosowania w winach z cukrem resztkowym.
Sposób użycia:
Drożdże należy rozrobić w mieszaninie moszczu i ciepłej wody, według następujących proporcji 5 części moszczu i 5 części ciepłej wody (30-40 ° C) wraz z jedną częścią drożdży.
Powstałą mieszaninę należy pozostawić do uwodnienia przez 15-20 minut. W tym czasie drożdże powinny się namnożyć. Następnie należy lekko wymieszać i sprawdzić czy pracują. Po tym należy odstawić powstałą matkę drożdżową aż jej temperatura obniży się do około 20 ° C. Następnie należy dodać je do zbiornika z moszczem, w którym ma nastąpić fermentacja. W przypadku gdy temperatura moszczu wynosi poniżej 15°C powstałą matkę należy wychłodzić do około 7°C i dopiero po tym dodać do zbiornika fermentacyjnego.

Dawkowanie:
w normalnych warunkach fermentacji: 15-20 g / hl
w trudnych warunkach fermentacji: 30–50 g / hl

Zalecana temperatura fermentacji: 15-20 ° C.
Przechowywanie: Drożdże należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. W przypadku niewykorzystania w całości należy szczelnie zamknąć opakowanie i zabezpieczyć przed dostępem wilgoci.

Parametry techniczne

Waga0.1 kg
Wymiary20 × 16 × 1 cm