Szczegółowy opis
Drożdże Lallvin 71 B 100 g
Zastosowanie:
Drożdże przeznaczone głównie do produkcji różowych win takich odmian, jak Blauer Portuguiser, Frankovka, Cabernet Sauvignon, Zewigeltrebe i innych. Nadają trwałych winom wytwarzanym z neutralnych odmian. W zależności od temperatury fermentacji rozkładają do 15% kwasu jabłkowego w moszczu.
Sposób użycia:
Drożdże należy rozrobić w mieszaninie moszczu i ciepłej wody, według następujących proporcji 5 części moszczu i 5 części ciepłej wody (30-40 ° C) wraz z jedną częścią drożdży.
Powstałą mieszaninę należy pozostawić do uwodnienia przez 15-20 minut. W tym czasie drożdże powinny się namnożyć. Następnie należy lekko wymieszać i sprawdzić czy pracują. Po tym należy odstawić powstałą matkę drożdżową aż jej temperatura obniży się do około 20 ° C. Następnie należy dodać je do zbiornika z moszczem, w którym ma nastąpić fermentacja. W przypadku gdy temperatura moszczu wynosi poniżej 15°C powstałą matkę należy wychłodzić do około 7°C i dopiero po tym dodać do zbiornika fermentacyjnego.
Dawkowanie:
w normalnych warunkach fermentacji: 15-20 g / hl
w trudnych warunkach fermentacji: 30–50 g / hl
Zalecana temperatura fermentacji:
20-25 ° C.
Przechowywanie:
Drożdże należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. W przypadku niewykorzystania w całości należy szczelnie zamknąć opakowanie i zabezpieczyć przed dostępem wilgoci.