Drożdże Lalvin 71 B – 100g

45,00 

Drożdże przeznaczone głównie do produkcji różowych  win takich odmian, jak Blauer Portuguiser, Frankovka, Cabernet Sauvignon, Zewigeltrebe i innych. Nadają trwałych winom wytwarzanym z neutralnych odmian. W zależności od temperatury fermentacji rozkładają do 15% kwasu jabłkowego w moszczu.

2 w magazynie

Szczegółowy opis

Drożdże Lallvin 71 B 100 g

Zastosowanie:

Drożdże przeznaczone głównie do produkcji różowych  win takich odmian, jak Blauer Portuguiser, Frankovka, Cabernet Sauvignon, Zewigeltrebe i innych. Nadają trwałych winom wytwarzanym z neutralnych odmian. W zależności od temperatury fermentacji rozkładają do 15% kwasu jabłkowego w moszczu.

 

Sposób użycia:

Drożdże należy rozrobić w mieszaninie moszczu i ciepłej wody, według następujących proporcji 5 części moszczu i 5 części ciepłej wody (30-40 ° C) wraz z jedną częścią drożdży.

Powstałą mieszaninę należy pozostawić do uwodnienia przez  15-20 minut. W tym czasie drożdże powinny się namnożyć. Następnie należy lekko wymieszać i sprawdzić czy pracują. Po tym należy odstawić powstałą matkę drożdżową aż jej temperatura obniży się do około 20 ° C. Następnie należy dodać je do zbiornika z moszczem, w którym ma nastąpić fermentacja. W przypadku gdy temperatura moszczu wynosi poniżej 15°C powstałą matkę należy wychłodzić do około 7°C i dopiero po tym dodać do zbiornika fermentacyjnego.

 

Dawkowanie:

w normalnych warunkach fermentacji: 15-20 g / hl

w trudnych warunkach fermentacji: 30–50 g / hl

 

Zalecana temperatura fermentacji:

20-25 ° C.

Przechowywanie:

Drożdże należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. W przypadku niewykorzystania w całości należy szczelnie zamknąć opakowanie i zabezpieczyć przed dostępem wilgoci.

Parametry techniczne

Waga0.1 kg
Wymiary20 × 17 × 1 cm