Szczegółowy opis
Malaga to szczep szlachetnych drożdży winiarskich. Doskonale nadają się do stworzenia win deserowych oraz do lżejszych gatunków win czerwonych lub różnych rodzajów wina białego. Aby fermentacja przebiegała prawidłowo, przed dodaniem drożdży do moszczu powinieneś użyć pożywki. Oferowane przez nas drożdże Malaga pozwolą Ci na stworzenie smacznego, aromatycznego i klarownego wina.
SPOSÓB UŻYCIA:
Do czystej butelki wlać 250ml (1 szklanka) przegotowanej gorącej wody. Wsypać i rozpuścić 3 łyżeczki (do herbaty) cukru. Wodę z cukrem ostudzić do temp. pokojowej (OK. 20ºC). Dodać z torebki nieco pożywki (obj. łebka zapałki) wymieszać, a resztę pożywki zachować na później. Do tak przygotowanego roztworu w butelce wsypać całą zawartość torebki drożdży. Całość wymieszać. butelkę zatkać tamponem z waty i pozostawić w ciepłym miejscu (temp. 22-25ºC) na 2-4 dni. Mieszać ciecz w butelce 1-2 razy dziennie. Gdy ciecz w butelce zacznie burzliwie fermentować (oznaki – pęcherzyki gazu, zmętnienie cieczy, pływające drobinki) wlać całość do balonu z przygotowanym nastawem (moszczem). Rozpuścić resztę pożywki w niewielkiej ilości wody i wlać do balonu. W balonie wszystko wymieszać. Balon zatkać korkiem z rurką fermentacyjną. UWAGA!!! Drożdży nie należy dzielić. Użyć 1 torebkę drożdży na 5-30 litrów nastawu (moszczu).