Enzym Sihazym Extro 100 g

113,00 

SIHAZYM® Extro to pektolityczny preparat enzymatyczny do ekstrakcji składników jagodowych z zacieru win białych i czerwonych. Głównymi funkcjami są ukierunkowane enzymatyczne uwalnianie polisacharydów i ciągła degradacja substancji pektynowych.

5 w magazynie

Szczegółowy opis

Enzym Sihazym Extro 100g

SIHAZYM® Extro to pektolityczny preparat enzymatyczny do ekstrakcji składników jagodowych z zacieru win białych i czerwonych. Głównymi funkcjami są ukierunkowane enzymatyczne uwalnianie polisacharydów i ciągła degradacja substancji pektynowych.

Zastosowanie:

SIHAZYM® Extro można stosować w zacierze z czerwonego wina w okresie odstania zacieru lub w zacierze ponownie schłodzonym (~ 40 ° C). Dzięki rozszczepieniu enzymatycznemu oprócz antocyjanów uwalniane są również substancje aromatyczne oraz pożądane garbniki winogronowe. W zacierze z białego wina sprzyja w szczególności uwalnianiu polisacharydów i zmniejsza lepkość zacieru. Podczas zimnej maceracji zacieru z białego wina enzym jest aktywny do 8 ° C. Produkt dodaje się w zalecanej dawce jako 10% wodny roztwór bezpośrednio do pojemnika na zacier, młynka do winogron, prasy lub wózka na zacier. Ważna jest optymalna dystrybucja roztworu enzymu w zacierze.

Dozowanie:

Dozowanie (do 100 kg zacieru) i czas działania:
Zacier z białego wina (~ 15 ° C) 4-6 g / 4-6 godz
Zacier z białego wina (~ 8-10 ° C) 5-7 g / 4-6 godz
Zacier z czerwonego wina:
Klasyczna fermentacja zacieru 3-4 g / 5-20 dni
Odciąganie ponad 3-4 g / 2-8 dni
Ponownie schłodzony zacier (do 50 ° C) 2-4 g / 2-4 h

Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu. Szczelnie zamknąć otwarte opakowanie i szybko zużyć.

Parametry techniczne

Waga0.010 kg
Wymiary19 × 14 × 1 cm