filtr krzyżowy ENOVENETA CROSS-FLOW 192

całkowita retencja stałych zawiesin

wino o doskonałej przejrzystości i walorach aromatycznych po filtracji

stała wydajność membrany

Szczegółowy opis

Filtry krzyżowe ENOVENTA  z polimerową membraną to nowoczesne rozwiązanie do filtracji moszczu, win spokojnych, win musujących oraz  win o mętności do 2000 NTU.  Maksymalne dopuszczalne ciśnienie wynosi 7,5 bara. Powierzchnia filtracji, w zależności od liczby modułów, zawiera się w przedziale 16 – 256 m2.

Przefiltrowany produkt  jest zupełnie wolny od  niepożądanych cząsteczek, mikroorganizmów i innych stałych zanieczyszczeń. Dzięki stosowaniu cross-flow osiągamy rozsądny spadek indeksu filtracji w jednej tylko fazie procesu podczas, którego struktura białkowa ani koloidalna wina nie zostaje zmieniona. Dzięki minimalnemu wzrostowi temperatury w czasie procesu, wszystkie cechy organoleptyczne w winie również są zachowane.

Wszystkie filtry krzyżowe ENOVENETA są wyposażone w filtr wstępny wykonany ze stali nierdzewnej (200 mikronów). Na życzenie można także zamówić taki filtr z automatycznym i samomyjącym się filtrem ze stopniem filtracji 20 mikronów.

Z uwagi na delikatny transport wina i wysokiej klasy instrumenty elektroniczne niezbędne dla właściwej kontroli oraz ochrony filtra, specjalna uwaga została poświęcona pompie, która jest w zestawie.

Moduły są wykonane z wklęsłej membrany o średnicy 8”. Membrana ma porowatość na poziomie 0,2 mikrona i jest dopuszczona do kontaktu z żywnością . Membrany są również odporne na działanie wysokich temperatur, dzięki czemu mogą być myte przy użyciu gorącej wody lub roztworu alkalicznego.

 

STANDARDOWE WYPOSAŻENIE FILTRÓW CROSS-FLOW ENOVENETA OBEJMUJE:

wykonanie ze stali nierdzewnej AISI 304 z ramą osadzoną na kółkach

kapilarna membrana polipropylenowa

odśrodkowa pompa zasilająca

odśrodkowa pompa do recylkulacji

filtr wstępny

zbiornik dozujący

ekran dotykowy PLC

 

NAJWAŻNIEJSZE ZALETY STOSOWANIA FILTRA KRZYŻOWEGO

Niski pobór energii

Wstępna obróbka nie jest wymagana

Filtracja odbywa się bez żadnych środków wspomagających

Uzyskujemy przefiltrowane wino o wyśmienitej jakości i przejrzystości

Całkowita retencja jakichkolwiek stałych zawiesin, drożdży, koloidów i innych niepożądanych cząstek

Filtr pozostawia w niezmienionej postaci  wszelkie polifenole, antocyjany, alkohole, cukry, i suchy ekstrakt

Niewielka rezydualna ilość produktu – efektywność na poziomie około 99% (zależy od jakości wina)

Stała wydajność membrany dzięki efektywnej prefiltracji i systemowi regeneracji (opcja)

Łatwy w użyciu dzięki panelowi dotykowemu

W pełni automatyczny we wszystkich cyklach: produkcji, opróżniania, płukania, mycia i konserwacji

karta techniczna

Parametry techniczne

Waga1600 kg
Wymiary210 × 230 × 170 cm
liczba modułów

12

powierzchnia filtracji

192 m2

wydajność

36-180 tyś. litrów na godzinę

wymiary

2100x2300x1700 mm