Szczegółowy opis
Filtry krzyżowe ENOVENTA z polimerową membraną to nowoczesne rozwiązanie do filtracji moszczu, win spokojnych, win musujących oraz win o mętności do 2000 NTU. Maksymalne dopuszczalne ciśnienie wynosi 7,5 bara. Powierzchnia filtracji, w zależności od liczby modułów, zawiera się w przedziale 16 – 256 m2.
Przefiltrowany produkt jest zupełnie wolny od niepożądanych cząsteczek, mikroorganizmów i innych stałych zanieczyszczeń. Dzięki stosowaniu cross-flow osiągamy rozsądny spadek indeksu filtracji w jednej tylko fazie procesu podczas, którego struktura białkowa ani koloidalna wina nie zostaje zmieniona. Dzięki minimalnemu wzrostowi temperatury w czasie procesu, wszystkie cechy organoleptyczne w winie również są zachowane.
Wszystkie filtry krzyżowe ENOVENETA są wyposażone w filtr wstępny wykonany ze stali nierdzewnej (200 mikronów). Na życzenie można także zamówić taki filtr z automatycznym i samomyjącym się filtrem ze stopniem filtracji 20 mikronów.
Z uwagi na delikatny transport wina i wysokiej klasy instrumenty elektroniczne niezbędne dla właściwej kontroli oraz ochrony filtra, specjalna uwaga została poświęcona pompie, która jest w zestawie.
Moduły są wykonane z wklęsłej membrany o średnicy 8”. Membrana ma porowatość na poziomie 0,2 mikrona i jest dopuszczona do kontaktu z żywnością . Membrany są również odporne na działanie wysokich temperatur, dzięki czemu mogą być myte przy użyciu gorącej wody lub roztworu alkalicznego.
STANDARDOWE WYPOSAŻENIE FILTRÓW CROSS-FLOW ENOVENETA OBEJMUJE:
wykonanie ze stali nierdzewnej AISI 304 z ramą osadzoną na kółkach
kapilarna membrana polipropylenowa
odśrodkowa pompa zasilająca
odśrodkowa pompa do recylkulacji
filtr wstępny
zbiornik dozujący
ekran dotykowy PLC
NAJWAŻNIEJSZE ZALETY STOSOWANIA FILTRA KRZYŻOWEGO
Niski pobór energii
Wstępna obróbka nie jest wymagana
Filtracja odbywa się bez żadnych środków wspomagających
Uzyskujemy przefiltrowane wino o wyśmienitej jakości i przejrzystości
Całkowita retencja jakichkolwiek stałych zawiesin, drożdży, koloidów i innych niepożądanych cząstek
Filtr pozostawia w niezmienionej postaci wszelkie polifenole, antocyjany, alkohole, cukry, i suchy ekstrakt
Niewielka rezydualna ilość produktu – efektywność na poziomie około 99% (zależy od jakości wina)
Stała wydajność membrany dzięki efektywnej prefiltracji i systemowi regeneracji (opcja)
Łatwy w użyciu dzięki panelowi dotykowemu
W pełni automatyczny we wszystkich cyklach: produkcji, opróżniania, płukania, mycia i konserwacji
karta techniczna