Szczegółowy opis
Korki aglomerowane do win musujących znajdują zastosowanie wszędzie tam, gdzie najważniejszymi czynnikami są autentyczność produktu i cena. Są to zamknięcia dla napojów z bąbelkami, które powinny być dostępne dla szerszej grupy odbiorców a nie jedynie dla wybrańców. Sprawdzają się idealnie, jako zamknięcie dla win musujących ale także dla cydrów, które – jak wiadomo – osiągają niższe ceny na półkach sklepowych.
Decydując się na korek zamiast plastikowej zatyczki nadajesz Swoim produktom prestiż i pozycjonujesz je znacznie wyżej w opinii konsumentów, którzy chętniej wybierają naturalne produkty.
Opakowanie 300 sztuk zostało hermetycznie zapakowane w fabryce Amorim w Portugalii. Możesz mieć, więc pewność, że korki są świeże i nieskazitelnie czyste.
Kupując korki naturalne przyczyniasz się do retencji CO2 z atmosfery, czy ratujesz naszą przed zanieczyszczeniem.
Z technicznych spraw warto wiedzieć, że do zamykania butelek korkami szampańskimi niezbędna jest specjalna korkownica, które poradzi sobie z większym rozmiarem korka i nie zniszczy go podczas wsadzania do butelki.
Musisz też pamiętać o odpowiednim nasyceniu dwutlenkiem węgla Twojego produktu a także o tym, że korek powinien być włożony do butelki w 1/3 – 1/2 jego długości. Na to nakładasz koszyczek, który podczas aplikacji dobija nieco korek do butelki. Po zawiązaniu koszyczka wystająca część korka się rozpręża i powstaje tzw. grzybek.
Produkcja korka to zrównoważony pod względem ekologicznym proces. Nie powstaje tutaj ślad węglowy – wręcz przeciwnie. Biorąc pod uwagę całość upraw dębów korkowych, pozyskiwanie kory bez ścinania drzew oraz wykorzystanie w 100% potencjału surowca, jakim jest korek mamy do czynienia z retencją CO2, która wynosi – 393 g na jeden korek. Pył korkowy, który powstaje podczas produkcji wykorzystywany jest do wytwarzania energii, która zasila i ogrzewa fabryki zimą. Żadne inne zamknięcie (szczególnie zakrętka) nie może poszczycić się tak pozytywnym wpływem na środowisko.
- Korki należy przechowywać w oryginalnych opakowaniach, w dobrze wentylowanym pomieszczeniu, najlepiej w temperaturze pokojowej.
- Jeśli posiadacie Państwo profesjonalną korkownicę, proszę pamiętać, że korków nie należy moczyć przed korkowaniem
- Chętnie pomożemy w doborze właściwego korka, do danej butelki oraz win
- Korki są pakowane fabrycznie po 300 sztuk – hermetycznie zapakowane w fabryce w Portugalii. Zalecamy nie robić zapasów, tylko zamawiać korki na kilka tygodni przed butelkowaniem,