Stabilizator PVPP – 100 g

30,00 

zastosowanie: produkcja wina

opakowanie: 100 g

dawkowanie: zapobiegawczo w moszczu: 5-20 g /100 L

białe wina 5-50 g /100 L

czerwone 5-80 g /100 L

Brak w magazynie

Sprawdź dostępność

Szczegółowy opis

PVPP – 100 g

Opis i zastosowanie:

Stabilizator –  poliwinylopolipirolidon (PVPP), który można wykorzystać do poprawy ważnych cech jakościowych wina. Zastosowanie przynosi efekty pod względem koloru, zapachu, smaku, stabilności. PVPP głównie adsorbuje polifenole flawonoidowe, które odpowiadają za niepożądaną  goryczkę. Usuwając niepożądane prekursory garbników i gorzkich substancji, poprawia się długoterminowa stabilność sensoryczna. Redukcja polifenoli eliminuje ryzyko zmętnienia białkami i garbnikami a także ryzyko tzw. Brązowego lub czarnego zmętnienia (eliminacja stężonych tanin / zmętnienia żelazem i garbnikami).

Sposób użycia:

PVPP dodaje się w postaci zawiesiny: przygotuj ok. 10% roztwóe PVPP w odpowiedniej ilości moszczu, wina lub w wodzie. Zawiesinę polimeru dodaje się do zbiornika po 1-2 godzinach pęcznienia i mieszania. Po zaledwie kilku minutach mieszania (około 5-10 min) zawiesina osiąga swój efekt. Wino lub sok można przefiltrować przed całkowitą sedymentacją PVPP lub nawet później.

Dawkowanie:

zapobiegawczo w moszczu: 5-20 g /100 L

białe wina 5-50 g /100 L

czerwone 5-80 g /100 L

Parametry techniczne

Waga0.1 kg
Wymiary20 × 15 × 1 cm

Ostatnio oglądane

  • Nalewarka półautomatyczna Evrostroj

    Nalewarka Evrostroj

    Czytaj dalej
  • Koncentrat winogronowy 25 kg 65 Brix

    Koncentrat winogronowy 25 kg 65 Brix

    512,00 
    Dodaj do koszyka
  • Promocja! Kapturki termokurczliwe 30,5x55 ZIELONE JABŁUSZKO ze zrywką

    Kapturki termokurczliwe 30,5×55 ZIELONE JABŁUSZKO ze zrywką

    0,10 
    Dodaj do koszyka
  • Kapturkownica szampańska PG 80-M

    Kapturkownica szampańska PG 80-M

    Czytaj dalej
  • zaciskarka do zakrętek 28x17 mm

    zaciskarka do zakrętek 28×17 mm

    246,00 
    Czytaj dalej