Stabilizator PVPP – 100 g

30,00 

zastosowanie: produkcja wina

opakowanie: 100 g

dawkowanie: zapobiegawczo w moszczu: 5-20 g /100 L

białe wina 5-50 g /100 L

czerwone 5-80 g /100 L

2 w magazynie

Szczegółowy opis

PVPP – 100 g

Opis i zastosowanie:

Stabilizator –  poliwinylopolipirolidon (PVPP), który można wykorzystać do poprawy ważnych cech jakościowych wina. Zastosowanie przynosi efekty pod względem koloru, zapachu, smaku, stabilności. PVPP głównie adsorbuje polifenole flawonoidowe, które odpowiadają za niepożądaną  goryczkę. Usuwając niepożądane prekursory garbników i gorzkich substancji, poprawia się długoterminowa stabilność sensoryczna. Redukcja polifenoli eliminuje ryzyko zmętnienia białkami i garbnikami a także ryzyko tzw. Brązowego lub czarnego zmętnienia (eliminacja stężonych tanin / zmętnienia żelazem i garbnikami).

Sposób użycia:

PVPP dodaje się w postaci zawiesiny: przygotuj ok. 10% roztwóe PVPP w odpowiedniej ilości moszczu, wina lub w wodzie. Zawiesinę polimeru dodaje się do zbiornika po 1-2 godzinach pęcznienia i mieszania. Po zaledwie kilku minutach mieszania (około 5-10 min) zawiesina osiąga swój efekt. Wino lub sok można przefiltrować przed całkowitą sedymentacją PVPP lub nawet później.

Dawkowanie:

zapobiegawczo w moszczu: 5-20 g /100 L

białe wina 5-50 g /100 L

czerwone 5-80 g /100 L

Parametry techniczne

Waga0.1 kg
Wymiary20 × 15 × 1 cm

Ostatnio oglądane

  • beczka CHERRY 100 l - VALOGA

    beczka CHERRY 100 l – VALOGA

    1 680,00 
    Dodaj do koszyka
  • kapsle 29 mm do szampana, cydru, piwa - srebrne z wkładką

    kapsle 29 mm do szampana, cydru, piwa – srebrne z wkładką

    0,31 
    Dodaj do koszyka
  • Stacja dozowania azotu DOSA-2N

    Stacja dozowania azotu DOSA-2N

    Czytaj dalej
  • butelka do piwa BIRRA ERA 330 ml - verdetrusco

    butelka do piwa BIRRA ERA 330 ml – verdetrusco

    3,34 
    Dodaj do koszyka
  • Środek do dezynfekcji Microl Mix- 1l

    Środek do dezynfekcji Microl Mix- 1l

    59,00 
    Dodaj do koszyka