Stabilizator PVPP – 100 g

54,00 

zastosowanie: produkcja wina

opakowanie: 100 g

dawkowanie: zapobiegawczo w moszczu: 5-20 g /100 L

białe wina 5-50 g /100 L

czerwone 5-80 g /100 L

Na stanie

Szczegółowy opis

PVPP – 100 g

Opis i zastosowanie:

Stabilizator –  poliwinylopolipirolidon (PVPP), który można wykorzystać do poprawy ważnych cech jakościowych wina. Zastosowanie przynosi efekty pod względem koloru, zapachu, smaku, stabilności. PVPP głównie adsorbuje polifenole flawonoidowe, które odpowiadają za niepożądaną  goryczkę. Usuwając niepożądane prekursory garbników i gorzkich substancji, poprawia się długoterminowa stabilność sensoryczna. Redukcja polifenoli eliminuje ryzyko zmętnienia białkami i garbnikami a także ryzyko tzw. Brązowego lub czarnego zmętnienia (eliminacja stężonych tanin / zmętnienia żelazem i garbnikami).

Sposób użycia:

PVPP dodaje się w postaci zawiesiny: przygotuj ok. 10% roztwóe PVPP w odpowiedniej ilości moszczu, wina lub w wodzie. Zawiesinę polimeru dodaje się do zbiornika po 1-2 godzinach pęcznienia i mieszania. Po zaledwie kilku minutach mieszania (około 5-10 min) zawiesina osiąga swój efekt. Wino lub sok można przefiltrować przed całkowitą sedymentacją PVPP lub nawet później.

Dawkowanie:

zapobiegawczo w moszczu: 5-20 g /100 L

białe wina 5-50 g /100 L

czerwone 5-80 g /100 L

Parametry techniczne

Waga 0.1 kg
Wymiary 20 × 15 × 1 cm

Ostatnio oglądane

  • Kapturki POLY 29,3x60 - jasnoniebieskie

    Kapturki POLY 29,3×60 – jasnoniebieskie

    0,61 
    Chwilowy brak
  • Drożdże Aktiv Hefe 8 - 100g

    Drożdże Aktiv Hefe 8 – 100g

    45,00 
    Dodaj do koszyka
  • Beczka dębowa 100 L

    Beczka dębowa 100 L

    1 250,00 
    Dodaj do koszyka
  • chipsy dębowe płatki - dąb bułgarski lekko wypiekane 1 kg

    chipsy dębowe płatki – dąb bułgarski lekko wypiekane 1 kg

    39,00 
    Dodaj do koszyka
  • Złącze kłowe typu GEKA - na wąż DN25 (25 mm 1")

    Nypel redukcyjny mosiężny 1 1/4” x 1″

    15,99 
    Dodaj do koszyka