Stabilizator PVPP – 100 g

54,00 

zastosowanie: produkcja wina

opakowanie: 100 g

dawkowanie: zapobiegawczo w moszczu: 5-20 g /100 L

białe wina 5-50 g /100 L

czerwone 5-80 g /100 L

Na stanie

Szczegółowy opis

PVPP – 100 g

Opis i zastosowanie:

Stabilizator –  poliwinylopolipirolidon (PVPP), który można wykorzystać do poprawy ważnych cech jakościowych wina. Zastosowanie przynosi efekty pod względem koloru, zapachu, smaku, stabilności. PVPP głównie adsorbuje polifenole flawonoidowe, które odpowiadają za niepożądaną  goryczkę. Usuwając niepożądane prekursory garbników i gorzkich substancji, poprawia się długoterminowa stabilność sensoryczna. Redukcja polifenoli eliminuje ryzyko zmętnienia białkami i garbnikami a także ryzyko tzw. Brązowego lub czarnego zmętnienia (eliminacja stężonych tanin / zmętnienia żelazem i garbnikami).

Sposób użycia:

PVPP dodaje się w postaci zawiesiny: przygotuj ok. 10% roztwóe PVPP w odpowiedniej ilości moszczu, wina lub w wodzie. Zawiesinę polimeru dodaje się do zbiornika po 1-2 godzinach pęcznienia i mieszania. Po zaledwie kilku minutach mieszania (około 5-10 min) zawiesina osiąga swój efekt. Wino lub sok można przefiltrować przed całkowitą sedymentacją PVPP lub nawet później.

Dawkowanie:

zapobiegawczo w moszczu: 5-20 g /100 L

białe wina 5-50 g /100 L

czerwone 5-80 g /100 L

Parametry techniczne

Waga 0.1 kg
Wymiary 20 × 15 × 1 cm

Ostatnio oglądane

  • Złącze kłowe typu GEKA - na wąż DN25 (25 mm 1")

    Nypel redukcyjny mosiężny 1 1/4” x 1″

    15,99 
    Dodaj do koszyka
  • Sekator do winorośli Bradas V-series

    Sekator do winorośli Bradas V-series

    18,99 
    Chwilowy brak
  • Sekator nożyce ogrodnicze Pruners 190 mm

    Sekator nożyce ogrodnicze Pruners 190 mm

    21,99 
    Chwilowy brak
  • profesjonalny sekator do winorośli FELCO 2

    profesjonalny sekator do winorośli FELCO 2

    290,00 
    Chwilowy brak
  • Środek do czyszczenia zbiorników Vinolux - 500ml

    Środek do czyszczenia zbiorników Vinolux – 500ml

    31,25 
    Chwilowy brak