Roztok B + A do badania wolnego SO2 w winie

Preparat służy do badania stężenia wolnego S02 w winie.

Szczegółowy opis

Roztok B + A

Zastosowanie:

Preparat służy do badania stężenia wolnego S02 w winie.

Sposób  użycia:

  1. Przepłukać menzurkę niewielką ilością wina.
  2. Do cylindra miarowego (menzurki) wlewamy 10 ml wina tak by górny poziom był na równo z skalą 10 ml – menzurkę powinno się utrzymywany na wysokości oczu.
  3. Niewielkimi dawkami zaczynamy dawkować kroplami roztwór z buteleczki oznaczonej B + A komplet
  4. Nieustannie mieszamy zawartość menzurki przez cały czas dawkujemy.
  5. Kończymy dawkowanie roztworu “B+A Komplete”, gdy białe wino zmieni zawartość menzurki w odcień jasnoniebieski do fioletu, czerwone wino na białym tle (np. ściana pokoju) stanie bardzo ciemne wręcz czarne i stanie się nieprzejrzyste. Ta zmiana koloru musi trwać 30 sekund. Alternatywnie, musimy dodać kilka kropli roztworu “B + A Complete” do probówki.
  6. Po zakończeniu dawkowania odczytujemy wartość z podziałki menzurki.
  7. Z zapisanej wartości odliczamy dziesięć i pomnożymy różnicę przez dziesięć. Wynik pokazuje mg wolnego SO2 na litr badanego wina. Przykładowo odczytaliśmy ze skali wartość 13,6 ml czyli 13,6 – 10,0 = 3,6 x 10 = 36 mg wolnego SO2 w jednym litrze wina. Zastosowanie roztworu po upływie terminu przydatności do spożycia jest niedopuszczalne. Zgodnie z przepisami należy sprawdzić, czy dopuszczalna całkowita zawartość dwutlenku siarki w winie nie jest przekroczona, czego nie można ustalić za pomocą ROZWIĄZANIA “B + A kompletne” Przed butelkowaniem należy bezwzględnie sprawdzić wolną i całkowitą zawartość siarki w laboratorium

Parametry techniczne

Waga0.1 kg
Wymiary4 × 4 × 12 cm