Korek do beczki
Wyświetlanie wszystkich wyników: 2
Korek do beczki – niezbędnik każdego winiarza
Na smak dobrego wina ma wpływ wiele czynników niezależnych od człowieka. Owoce jednego roku dojrzewają w pełnym słońcu, a innym razem lato jest pochmurne i deszczowe. Leżakowanie wina w odpowiednich warunkach i dbanie o to, aby dojrzewało pozostaje już w rękach człowieka. Dębowa beczka, korek do beczki oraz chłodna piwnica to 3 elementy, które pozwolą nam oczekiwać sukcesu. Zadowalająca jakość wina uzyskamy tylko dzięki cierpliwości, która bywa niezbędna przy długim sezonowaniu.
Naturalny korek wykorzystywano przy produkcji win już w czasach starożytnych w Grecji oraz Rzymie. Był to w tamtych czasach jedyny materiał, który posiadał odpowiednie właściwości: był lekki elastyczny, nie przepuszczał cieczy, gazów i powietrza. Takie same funkcje pełni dzisiaj syntetyczny korek do beczki wykonany z silikonu.
Jakie zalety posiada silikonowy korek do beczki?
Wykorzystanie silikonu jako zamiennika naturalnego korka jest bardzo praktycznym rozwiązaniem. Syntetyczny korek nie ustępuje w swoich właściwościach korkowi naturalnemu oraz niweluje zagrożenie związane z psuciem wina.
Taki korek do beczki posiada szereg dodatkowych atutów m.in.:
- pasuje idealnie do otworu szpuntowego,
- jest higieniczny,
- nie pozwala, by bakterie czy grzyby dostały się do wnętrza beczki,
- nie pleśnieje, nie kurczy się i nie odkształca.
Korki do beczek dostępne w naszej ofercie
Polecamy silikonowy korek do beczki, ze względu na jego zalety. Dodajemy go do sprzedawanych przez nas beczek do wina sprzedajemy też osobno. Materiał, z którego został wykonany korek jest przeznaczony do kontaktu z żywnością, przez co nie wpływa na jej smak i zapach.