chipsy dębowe, klocki, klepki

Wyświetlanie 1–30 z 32 wyników

Ekologiczne płatki dębowe do wina
Skutecznym sposobem umożliwiającym przeprowadzenie procesu dojrzewania alkoholu i uzyskania unikalnego smaku okazują się płatki dębowe do wina wykonane z najwyższej jakości naturalnego drewna.  Charakteryzują się one tym, że są pozbawione chemicznych dodatków, co zapewnia maksymalne bezpieczeństwo ich stosowania.
Płatki dębowe do wina zapewniają niepowtarzalny aromat i przyspieszają proces starzenia się trunku. Ponadto wysokiej jakości płatki to doskonała alternatywa, gdy nie ma możliwości przechowywania go w drewnianych beczkach, aczkolwiek mogą być dodawane do  alkoholi w nich dojrzewających.
Płatki dębowe znajdują zastosowanie, zarówno w profesjonalnym przemyśle alkoholowym w winiarniach, w browarach piwowarskich, w destylarniach, jak i podczas wyrabiania trunków własnej roboty w warunkach domowych. Płatki tego typu są dostępne również w formie małych wiórek dębowych, pozyskiwanych z drewnianych klepek, które również można dodawać do wina, do piwa, do nalewek, do likieru oraz do wódki.
Dlaczego warto wybrać wiórki dębowe?
Podczas wyrobu wina lub innych napojów alkoholowych  wybór właściwych dodatków okazuje się niezwykle cenny. Wspomniane płatki i wiórki dębowe pozwalają na wzmocnienie smaku, zintensyfikowanie koloru oraz sprawiają, że zapach trunku staje się subtelniejszy. Na rynku dostępne są różne rodzaje płatków drewnianych do wina, wśród nich znajdują się niewypiekane, lekko wypiekane, średnio wypiekane oraz intensywnie wypiekane. Ich różnica polega na stopniu poddania obróbce termicznej, czyli opiekaniu.
Płatki dębowe nieopiekane, czyli naturalne nadają trunkom dużą ilość tanin i delikatnie podkreślają aromat napoju. Natomiast wiórki dębowe opiekane w stopniu lekkim czy średnim wzmacniają smak, a mocno opiekane płatki znacznie pogłębiają aromatyczne nuty wina. Dlatego w zależności od tego, w jakim stopniu ma być zintensyfikowany smak trunku, warto dobrać odpowiedni rodzaj płatków drewnianych.