Drożdże, preparaty, urządzenia laboratoryjne
Podkategorie
-
Drożdże Tropical White – 500g
199,00 zł Chwilowy brak -
Oenoferm Veltliner Erbsloh – 500 g
204,70 zł Chwilowy brak -
Drożdże Vialatte Ferm R100 – 500 g
206,00 zł Chwilowy brak -
Drożdże Lalvin V 1116 – 500 g
198,70 zł Chwilowy brak -
Drożdże organiczne Vitiferm Pinot Alba Bio – 100 g
64,50 zł Dodaj do koszyka
-
lejek biały, plastikowy 38 cm
17,99 zł Dodaj do koszyka -
Promocja!
lejek biały, plastikowy 32 cm
9,99 zł Dodaj do koszyka -
łopatka biała, plastikowa duża
17,90 zł Dodaj do koszyka -
Promocja!
lejek biały, plastikowy 21 cm
9,99 zł Dodaj do koszyka -
Promocja!
lejek biały, plastikowy 16 cm
9,99 zł Dodaj do koszyka
-
Nowość
Bakterie Viniflora Oenos 25g/250 l
68,00 zł Chwilowy brak -
Bakterie Viniflora Oenos 2500l
659,00 zł Chwilowy brak -
Odżywka BACTIFERM 250 g 25 hl – 250 g na 25 hl
261,00 zł Dodaj do koszyka -
Pożywka do drożdży Go-Ferm – 1 kg
277,90 zł Dodaj do koszyka -
Pożywka do drożdży SIHA Proferm Arom + 1 kg
289,60 zł Chwilowy brak
Produkty z obszaru chemii winiarskiej, takie jak drożdże winne, czy inaczej winiarskie, są jednym z podstawowych składników wykorzystywanych do wytwarzania wina w warunkach domowych.
Drożdże winne, czyli jakie?
Drożdże do wina to precyzyjnie dobierane, hodowane w specjalnych warunkach szczepy grzybów, które sprawdzają się w fermentacji autorskich nastawów. Wykorzystywanie do produkcji tego trunku dzikich szczepów, naturalnie żyjących na skórkach owoców, jest zawsze obciążone pewnym ryzykiem. Trudno przewidzieć, ile czasu zajmie fermentacja albo jak mocne wino powstanie w efekcie. Bezpieczniejsze rozwiązanie stanowi użycie drożdży winiarskich.
Drożdże winne – oferta Enoshop.pl
Wychodząc naprzeciw potrzebom klientów, którzy zajmują się domową produkcją wina, oferujemy szeroki wybór najwyższego gatunku produktów. W naszym sklepie znajdziesz asortyment taki jak drożdże winiarskie aktywne i klasyczne pasywne, drożdże uniwersalne oraz zestawy startowe, dostępne w różnej formie – suszone albo w płynie.
Drożdże winiarskie – jaką odgrywają rolę?
Drożdże winne przyspieszają fermentację, przez co skraca się czas potrzebny na wyprodukowanie wina. Równocześnie zapewniają stabilność tego procesu. Zastosowanie szczepów znacząco wpływa na jakość napoju, wzbogacając przy okazji jego smak oraz aromat. Dzięki nim oczekiwać można również bardziej przewidywalnego rezultatu.
Drożdże do wina każdego rodzaju
Wśród propozycji znajdujących się w kategorii drożdże winiarskie znajdują się produkty idealnie pasujące zarówno do wina białego, jak i czerwonego bądź różowego. Wybór konkretnego rodzaju szczepów zależy od indywidualnych smakowych preferencji. Postaw na sprawdzone drożdże winne – ciesz się smakiem autorskiego trunku.
Pożywka dla drożdży
Proces fermentacji wina odgrywa kluczową rolę. Aby mógł zaistnieć, bardzo ważne są drożdże. Jak wiadomo, pożywka dla drożdży to cukier, który występuje naturalnie w owocach, jednak w momencie, kiedy nie ma ich wystarczająco, fermentacja może zostać zaburzona. Wtedy właśnie niezbędna okazuje się pożywka do drożdży. W krajach, gdzie dostęp do słońca w ciągu roku jest bardzo duży, pożywka dla drożdży to rzadko stosowany produkt. W Polsce oraz państwach o podobnym klimacie nie zawsze jednak pogoda dopisuje na tyle, aby owoce były mocno słodkie. Wtedy właśnie bardzo przydaje się wspomagacz, dzięki któremu proces dojrzewania wina nie zostaje zaburzony, a przebiega zgodnie z założeniami. W naszym sklepie można zaopatrzyć się w wysokiej klasy produkty, które ułatwią osiągnięcie oczekiwanego rezultatu.
Do czego służy pożywka do drożdży?
Podstawowym zadaniem, jakie ma do wykonania pożywka do drożdży, jest wsparcie namnażania się drożdży w winie. Dzięki niej drożdże dużo szybciej się rozwijają, co przyspiesza naturalną fermentację. Pożywka dla drożdży pozwala także na dokładniejsze monitorowanie procesu odfermentowania trunku, a przez to większą kontrolę nad stężeniem alkoholu i aromatem oraz możliwość zapobiegania wtórnej fermentacji. Pożywka dla drożdży przyspiesza cały przebieg wytwarzania wina.
Serdecznie zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą pożywek dla drożdży. W razie pojawienia się jakichkolwiek pytań lub wątpliwości zachęcamy do bezpośredniego kontaktu z naszym sklepem.
Drożdże gorzelnicze
Drożdże gorzelnicze to szczep, który doskonale sprawdza się w przemyśle spirytusowym. Pozwalają one na szybszą produkcję bimbru i spirytusu, jednak nie nadają się do nalewek czy win. Działają one bardzo szybko i przerabiają cukier zawarty w substancji na alkohol etylowy. W ciągu 48 godzin można uzyskać trunek już o 12% zawartości alkoholu. Im dłużej trwa proces, tym większe stężenie można uzyskać. Drożdże gorzelnicze używane są do wytwarzania mocniejszych trunków, ponieważ nie powodują wytwarzania zbyt wielu pobocznych substancji, dlatego ich używanie nie powoduje większych strat.
Czemu warto stosować drożdże gorzelnicze?
Podstawową zaletą, jaką cechują się drożdże gorzelnicze i która odróżnia je od innych produktów służących przyspieszaniu procesu fermentacji, jest to, że działają bardzo szybko. Wysokiej jakości drożdże gorzelnicze pozwalają cieszyć się doskonałymi efektami, dlatego warto w nie zainwestować. W przypadku, gdy do przyspieszenia fermentacji używa się niskiej jakości produktów, wzrasta ryzyko całej partii trunku, a tym samym czasu poświęconego na jego produkcję. Dlatego tak ważny jest wybór najlepszego wyrobu.
Wszystkie osoby wytwarzające piwo oraz różnego rodzaju destylaty zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą drożdży gorzelniczych. W razie jakichkolwiek pytań bądź wątpliwości zachęcamy do bezpośredniego kontaktu ze sklepem internetowym. Nasi eksperci chętnie doradzą na temat procesu wytwarzania wina, piwa oraz innych napojów alkoholowych.