Szczegółowy opis
Kwas askorbinowy 1 kg
Kwas askorbinowy to wysoce czysty produkt – witamina C, który jest przeznaczony specjalnie do stosowania w winie, winie musującym, sokach owocowych i piwie. Zabezpiecza napój przed chemicznym utlenianiem po butelkowaniu.
Stosowanie i dawkowanie: Kwas askorbinowy jest stosowany w gotowych napojach butelkowanych jako ochrona przed utlenianiem chemicznym. Używając go w winie lub ale nie można zrezygnować z dodatku SO 2 do wina musującego, ponieważ kwas siarkowy ma inne właściwości (np. ochrona przed reakcjami enzymatycznymi, ochrona przed postfermentacją, wiązanie wolnego aldehydu octowego), których kwas askorbinowy nie może przejąć. Dodając ten preparat do wina, można zdecydowanie poprawić „potencjał redoks” wina, a tym samym również jego stabilność smaku. Preparat dodajemy do gotowego wina gotowego do butelkowania. Dodaj ilość 2-5 g/hl najlepiej do wstępnie przefiltrowanego wina na krótko przed butelkowaniem. Produkt doskonale rozpuszcza się w 10-20 krotnej ilości napoju i jest powoli dodawany do całej objętości przy intensywnym mieszaniu. Następnie wino należy mieszać jeszcze przez kilka minut, aby preparat został równomiernie rozprowadzony.
Magazynowanie: Przechowywać w suchym miejscu. Otwarte opakowanie szczelnie zamknij i jak najszybciej zużyj.
Dozowanie: 2-5 g / hl