Szczegółowy opis
Biologicznie pozyskiwany kwas organiczny, który w przyrodzie występuje głównie w mleku i prawie we wszystkich roślinach. Charakteryzuje się wysoką czystością i został wyselekcjonowany specjalnie do zastosowania w sektorze win owocowych.
Dozowanie: Dawka 3 g/l czystego kwasu mlekowego 100% odpowiada 3,75 g/l lub 3,13 ml/l kwasu mlekowego 80%.
Zastosowanie: korekcja kwasowości, biologiczna stabilizacja win o niskiej kwasowości, terminowe podnoszenie sumy miareczkowej. kwasu do 6-8 g/l, hamuje biologiczny rozkład kwasu, niepożądaną fermentację i powstawanie lotnych kwasów przez niepożądane mikroorganizmy, poprawia smak. Kwas mlekowy nadaje winu owocowemu delikatną kwasowość bez maskowania cennych składników smakowo-zapachowych, poprawiając klarowność i stabilność win owocowych. W silnie stężonym kwasie mlekowym część kwasu znajduje się w postaci estryfikowanej. W 80% kwasie mlekowym jest to około 7-8%. Ta proporcja załamie się po dodaniu do napoju w ciągu kilku godzin. W temperaturze piwnicy okres ten można wydłużyć do kilku dni. Dopiero po tym czasie ustawia się wymagana liczba kwasowa. Dlatego sprawdzenie całkowitej kwasowości bezpośrednio po dodaniu kwasu mlekowego zawsze daje niską wartość.
Przechowywanie: Przechowywać w chłodnym, suchym miejscu. Zamknąć otwarte opakowanie i szybko zużyć.
Żądany
wzrost kwasowości w (g/l)* |
Ilość kwasu
80% w ml/hl |
Ilość
kwasu 80% vg/hl |
0,5
|
62,7
|
75,0
|
1.0
|
125,4
|
150,0
|
1.5
|
188.1
|
225,0
|
2.0
|
250,8
|
300,0
|
2.5
|
313,5
|
375,0
|