Szczegółowy opis
Chipsy z francuskiego dębowego drewna
Średnio przypalone kawałki dębowego drewna do produkcji wina. Użycie chipsów wspomaga transfer określonych cech dębowego drewna. Szczególnie nadają się do dojrzewania win czerwonych (etap młodego wina), które wykazują zwiększoną cierpkość. Średni stopień przypalenia wspomaga w winie tworzenie subtelnych nut wanilii i karmelu, aromat skarmelizowanego cukru oraz aromat prażonej kawy.
Zastosowanie: Complex Boost – średnie przypalenie. Tworzy kompleksowy profil o nutach dymu oraz podtonach karmelu, czekolady i wanilii. Wina mają bardzo bogaty smak i strukturę w ustach, są lekko pełne i ich smak utrzymuje się w ustach długo i intensywnie. Dodaje się w ilości 100-400 g/hl do czerwonego moszczu. Można polecić szczególnie przed i podczas biologicznego rozkładu kwasu.
Dawkowanie do wina: 100-200 g/hl, czas kontaktu 3-8 tygodni.
Przechowywanie: Przechowywać w miejscu ciemnym, chłodnym, suchym i w neutralnym zapachowo środowisku. Chipsy zachowują swoje oryginalne substancje aromatyczne przez 18-24 miesiące. Otworzone opakowanie należy szybko spożyć.