Szczegółowy opis
Chipsy Oakvin Intense 0,5 kg
Silnie opiekane kawałki drewna dębowego o wysokim stopniu wypalenia (190°C), przeznaczone do produkcji wina. Stosowanie chipsów wspomaga przenoszenie charakterystycznych cech drewna dębowego do wina. Szczególnie polecane do dojrzewania czerwonych win (na etapie młodego wina). Wysoki stopień wypalenia wspiera rozwój delikatnych aromatów czekolady oraz mocnej czarnej kawy w winie czerwonym.
Zastosowanie i dawkowanie:
Intense Boost – intensywne wypalenie. Charakteryzuje się wyraźną pikantnością oraz nutami kawy, gorzkiej czekolady, tostowanego chleba, dymu i bekonu. Na podniebieniu tworzy wrażenie wyjątkowej złożoności aromatycznej – początkowo słodkie, delikatne, intensywne i trwałe, z długo utrzymującym się posmakiem przypominającym subtelną nutę wypalonego drewna. Zalecana dawka to 100-200 g/hl na etapie młodego wina. Czas kontaktu wynosi 6-8 tygodni. Szczególnie zalecane po przeprowadzeniu biologicznej redukcji kwasowości. Polecamy w połączeniu z przechowywaniem na drobnym osadzie drożdżowym, co przyspiesza integrację aromatów drewna z winem.
Przechowywanie:
Przechowywać w ciemnym, chłodnym, suchym miejscu, wolnym od obcych zapachów. Chipsy Intense Boost zachowują swoje oryginalne właściwości aromatyczne przez 18-24 miesiące. Otworzone opakowanie należy szybko zużyć.