Szczegółowy opis
Zastosowanie:
Jest to 21% roztwór karboksymetylocelulozy (CMC), który służy do długotrwałej stabilizacji wina przed wytrącaniem kamienia winnego w butelkach. W przypadku stosowania w czerwonym winie konieczne jest przetestowanie w mniejszej ilości, ponieważ może reagować z barwnikami i prowadzić do zmętnienia lub wytrącania się innych substancji. Produkt można dodawać do klarownego wina, które jest stabilne białkowo bezpośrednio przed butelkowaniem. Zmianom koloru można zapobiec poprzez zastosowanie gumy arabskiej.
Sposób użycia: Przed podaniem CMC PLUS wino musi być przefiltrowane a białka w nim zawarte absolutnie stabilne. Najpierw należy rozcieńczyć CMC PLUS z dziesięciokrotnie większą ilością wina a następnie mieszając dodać mieszaninę do zbiornika. Powstały roztwór należy dobrze i równomiernie wymieszać. Aby stabilizacja przebiegła poprawnie temperatura wina w trakcie zabiegu powinna wynosić poniżej 18°C. Po zastosowaniu nie należy przeprowadzać żadnych zabiegów korygujących, tj. odkwaszających lub zakwaszających wino.
Dawkowanie:
35-45 g / hl
Maksymalna dopuszczalna ilość: 47,5 g / hl
Przechowywanie:
Produkt należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. Po otwarciu zużyć możliwie szybko.