Stabilizator PVPP – 1 kg

255,00 

zastosowanie: produkcja wina

opakowanie: 1 kg

dawkowanie: zapobiegawczo w moszczu: 5-20 g /100 L

białe wina 5-50 g /100 L

czerwone 5-80 g /100 L

Na stanie

Szczegółowy opis

PVPP – 100 g

Opis i zastosowanie:

Stabilizator –  poliwinylopolipirolidon (PVPP), który można wykorzystać do poprawy ważnych cech jakościowych wina. Zastosowanie przynosi efekty pod względem koloru, zapachu, smaku, stabilności. PVPP głównie adsorbuje polifenole flawonoidowe, które odpowiadają za niepożądaną  goryczkę. Usuwając niepożądane prekursory garbników i gorzkich substancji, poprawia się długoterminowa stabilność sensoryczna. Redukcja polifenoli eliminuje ryzyko zmętnienia białkami i garbnikami a także ryzyko tzw. Brązowego lub czarnego zmętnienia (eliminacja stężonych tanin / zmętnienia żelazem i garbnikami).

Sposób użycia:

PVPP dodaje się w postaci zawiesiny: przygotuj ok. 10% roztwóe PVPP w odpowiedniej ilości moszczu, wina lub w wodzie. Zawiesinę polimeru dodaje się do zbiornika po 1-2 godzinach pęcznienia i mieszania. Po zaledwie kilku minutach mieszania (około 5-10 min) zawiesina osiąga swój efekt. Wino lub sok można przefiltrować przed całkowitą sedymentacją PVPP lub nawet później.

Dawkowanie:

zapobiegawczo w moszczu: 5-20 g /100 L

białe wina 5-50 g /100 L

czerwone 5-80 g /100 L

Parametry techniczne

Waga 0.1 kg
Wymiary 20 × 15 × 1 cm

Ostatnio oglądane

  • Zaślepka złącza spożywczego DIN11851 DN50

    Zaślepka złącza spożywczego DIN11851 DN50

    109,98 
    Dodaj do koszyka
  • SUSZARKA na 50 butelek - ociekacz na butelki winiarskie

    Korkownica STRONG jednoramienna

    319,00 
    Dodaj do koszyka
  • korek silikonowy do beczki

    korek silikonowy do beczki

    26,90 
    Dodaj do koszyka
  • Kapslownica GRIFO (26x29 mm)

    Kapslownica GRIFO (26×29 mm)

    105,00 
    Dodaj do koszyka
  • Kapslownica stalowa GRIFO (26-29 mm)

    Kapslownica stalowa GRIFO (26-29 mm)

    362,00 
    Dodaj do koszyka