Szczegółowy opis
Manometr skala 0-4 bara
Uwaga: Jednorazowe kapsle z gwintem M8 o średnicy 26 mm i 29 mm nie są zawarte w zestawie, należy je zakupić oddzielnie.
Manometr do pomiaru ciśnienia w butelce
Za pomocą manometru można monitorować ciśnienie wewnętrzne butelki w trakcie fazy fermentacji oraz dojrzewania miodu pitnego, piwa, cydru, wina i innych napojów fermentowanych. Urządzenie jest proste w użyciu, przeznaczone do butelek z kapslami o średnicy 26 lub 29 mm. Używając zwykłej mechanicznej prasy do kapslowania, po założeniu na butelkę dołączonego kapsla (należy je kupić osobno) zacisnąć go na butelce, a następnie dokręć manometr do kapsla. Należy sprawdzić, czy pomiędzy manometrem, a kapslem, znajduje się specjalny oring. Gdy pierścień uszczelniający dotknie kapsla koronowego, należy wykonać maksymalnie pół obrotu manometrem za pomocą klucza 14 mm przytrzymując dłonią zaciśnięty kapsel. W ten sposób zapewnione jest uszczelnienie. Nie używaj obudowy manometru do dokręcania. Manometr wskazujący ciśnienie z rurką Bourdona z malowaną obudową metalową o średnicy 63 mm i zakresach pomiaru 0-4 / 0-6 / 0-10 bara wyposażony w dolny gwint, w komplecie z fabrycznie zamontowanym przyłączem mosiężnym i gwintem męskim M8. Manometr z przyłączem wyposażony jest również w oring uszczelniający do kontaktu z żywnością. Klasa dokładności manometru wg normy EN 837-1 wynosi 1,6%