Szczegółowy opis
Płynna żelatyna Gelisol 250 ml
Roztwór żelatyny do wstępnego klarowania moszczu i soku owocowego oraz do klarowania młodego wina.
Sposób użycia:
Płynną żelatynę można bardzo łatwo zmierzyć i dozować. Przy dobrym i intensywnym mieszaniu można ją bezpośrednio mieszać z napojem. Klarowanie żelatyną następuje zwykle w ciągu jednego dnia. Flokulację można znacznie poprawić i przyspieszyć za pomocą produktu kosmetycznego SILISOL lub bentonitu SIHA.
Właściwości:
Żelatyna wnosi dodatni ładunek do moszczu lub wina. Dlatego reaguje gwałtownie z ujemnie naładowanymi koloidami w napoju, takimi jak garbniki lub pektyny ale także z dodanymi ujemnie naładowanymi flokulantami, takimi jak SILISOL, bentonit i garbniki. Z powodu tej intensywnej reakcji żelatyna całkowicie wytrąca się z napoju.
Dawkowanie:
40-150 ml / hl