Szczegółowy opis
Sorbinian potasu – 100 g
Opis produktu:
Sorbinian potasu to środek, który hamuje rozmnażanie drożdży i grzybów a także zapobiega wtórnej fermentacji w butelkach. Warunkiem bezpiecznego użytkowania jest bardzo sterylny sposób pracy przy butelkowaniu: Sterylizacja sprzętu do butelkowania (sterylizacja filtrów i nalewaków) + minimalna zawartość wolnego SO2 ok. 30–40 mg / l oraz niewielka liczba komórek drożdży po butelkowaniu.
Szybkość stosowania:
Wpływ kwasu sorbinowego na wino zależy od wartości pH (optymalne pH około 3,0), zawartości alkoholu i SO2. Ponieważ interakcja tych czynników nie jest dokładnie znana, lepiej pracować z maksymalną dopuszczalną ilością 268 mg / l = 26,8 g / hl.
Ostrzeżenie:
Aby zapobiec wadom smaku, moszczu gronowego lub wina nie wolno fermentować ani narażać na biodegradację kwasów po dodaniu sorbinianu. Ważne jest aby zawsze używać nienaruszonego opakowania, w przeciwnym razie nie można wykluczyć ryzyka wad smakowych. Nie przygotowuj roztworu do przechowywania, ale zawsze mieszaj sorbinian potasu z napojem bezpośrednio przed użyciem. Kwasy w winie uwalniają aktywny kwas sorbinowy z soli potasowej. Ze względu na niską rozpuszczalność, w nadmiernych stężeniach może wystąpić wytrącanie . Nie należy dodawać sorbinianu bezpośrednio przed napełnieniem butelek. W przypadku podgrzania wina, należy odczekać aż wróci do swojej temperatury.