Szczegółowy opis
Drożdże LALVIN RHONE 4600 – 100 g
Zastosowanie: Drożdże LALVIN Rhône 4600, sprawdziły się w produkcji mocnych białych win o wyraźnej owocowości. Ten szczep drożdży charakteryzuje się wytwarzaniem sensorycznych aromatów moreli i brzoskwiń, które często uzupełniają profile aromatyczne.
Sposób użycia: Dodaj 5 części cydru i 5 części ciepłej wody (30-40 °C) do 1 części suchych drożdży. Aktywuj drożdże na 15-20 minut. Lekko wymieszaj. Powstawanie korony piany wskazuje na aktywność drożdży. Pozostawić do ostygnięcia do ok. 20 °C, a następnie dodać do moszczu i wymieszać. W przypadku moszczu poniżej 15 °C, pozwól mu ostygnąć do maksymalnej różnicy 7 °C.
Dawkowanie: w normalnych warunkach fermentacji: 15-20 g / hl, w trudnych warunkach fermentacji: 30 – 50 g / hl
Zalecana temperatura fermentacji: 15-25° C
Przechowywanie: Drożdże należy przechowywać w suchym i chłodnym miejscu. W przypadku niewykorzystania w całości należy szczelnie zamknąć opakowanie i zabezpieczyć przed dostępem wilgoci.