Szczegółowy opis
Guma arabska granulat 100 g
Mikrofiltrowana (a więc czysta i stabilna) guma arabska (E 414) produkowana z wysokiej jakości gumy arabskiej. Składa się głównie z polisacharydów i jest tradycyjnie stosowany jako koloid ochronny zapobiegający zmętnieniu miedzi lub żelaza w połączeniu z kwasem cytrynowym (0,3-0,5 g/hl) lub do stabilizacji kryształów w połączeniu z kwasem metawinowym. Bardzo łatwo rozpuszczalny, poprawia krągłość win, osiąga stabilizację koloru w winach czerwonych i różowych. Jako efekt uboczny poprawia się również tzw. odczucie wina w ustach, czyli uczucie w ustach.
Szczególne zalety:
– mikrofiltrowane, dzięki czemu czyste i stabilne
– bardzo łatwo rozpuszczalny
– poprawia krągłość win
– nadaje się również do wina białego i różowego
– niski indeks kolmatacji
Zastosowanie i dozowanie: 10-30 g/hl w zależności od rodzaju wina i przeznaczenia
Przechowywanie: Przechowywać w chłodnym i suchym miejscu oraz chronić przed światłem.