Szczegółowy opis
Cena obejmuje karbonator, reduktor z podgrzewaczem, przewód do połączenia reduktora z karbonatorem oraz zestaw uszczelek.
Oferowany karbonator jest przeznaczony do nasycania napojów takich jak np. wina, piwa, soki czy też woda przy pomocy dwutlenku węgla. Napój należy przed umieszczeniem w maszynie rozlać do stosownych butelek, a po zakończeniu procesu możliwie szybko je zamknąć. Standardowo głowice przystosowane są do butelek szampańskich z ustnikiem 29mm.
Po obróceniu korpusu, napój z butelki umieszczanej w uchwycie przelewa się do nierdzewnej kuli gdzie następuje właściwy proces nasycania. Następnie po ponownym obróceniu korpusu o 180° powraca on do butelki. Z takiego sposobu pracy pochodzi potoczna nazwa maszyny: kręciołek.
Patrząc od przodu, lewa butelka jest obrócona do góry nogami. Tam CO2 rozpuszcza się w napoju, proces ten jest tym skuteczniejszy im niższa jest jego temperatura. Zalec się, aby karbonizację prowadzić przy temperaturze napoju: 8-10 °C.
W tym czasie prawa butelka może zostać zamknięta i wymieniona na następną. Bezpośrednio po obróceniu korpusu należy odczekać aż nasycony napój ocieknie z powrotem do butelki, następnie zamknąć zawór i wyjąć butelkę. Po jej zamknięciu można zamontować kolejną butelkę, zamknąć osłonę, otworzyć zawór i kontynuować proces.
Na dwóch z nóżek zamontowano kółka ułatwiające przemieszczanie urządzenia.
W osi obrotu zamontowano manometr wskazujący ciśnienie pracy oraz zawór bezpieczeństwa zapobiegający wzrostowi ciśnienia ponad dopuszczalną granicę.
Reduktor wyposażony został w grzałkę zapobiegającą jego oszronieniu i zamarzaniu co może mieć miejsce przy istotnie wysokim tempie produkcji oraz dużej wilgotności powietrza. Zamarznięcie reduktora może zakłócić jego pracę i wpłynąć na niepożądane zmiany ciśnienia na jego wyjściu. Grzałka jest zasilana bezpośrednio z sieci 230V~.